” The
14:01 27/06/2009

Західна Німеччина недостатньо забезпечує розвиток Східної

За 20 років, які минули із часів падіння берлінського муру, Східна Німеччина так і не подолала суттєвий розрив у рівні життя із Західною частиною країни. У чому причина такої економічної та інфраструктурної відсталості тієї частини Німеччини, яка колись входила соціалістичного табору на чолі з СРСР, спробувало з”ясувати британське видання ”The International Herald Tribune”.

"Якщо ви живете не в великих містах як Дрезден, Берлін чи Лейпциг, то ви навіть не відчуєте суттєвого прогресу порівняно із 1989 роком"- зазначає видання. Майже вся молодь, яка живе у Східній Німеччині, рано чи пізно від”їжджає у західну частину держави, аби побудувати собі кар’єру і заробити на гідне життя. "Західна Німеччина із часів падіння берлінської стіни не приділяла занадто багато уваги розвитку та допомозі Східній. Вона вже звикла, що молодь зі сходу вирушає працювати саме до неї"- пише газета. За її оцінками, більшість з тих, хто живе у Східній Німеччині, відчуває своєрідну пустоту із часів об”єднання країни.

Нещодавно німецька влада оприлюднила щорічну доповідь про досягнення, які принесло об’єднання Німеччини, та спроби Східної частини наздогнати Західну. "Ситуацію, яку змалював офіційний Берлін, можна назвати занадто оптимістичною, але вона далеко не повна"- йдеться у публікації. Німецький уряд стверджує, що лише протягом 2006-го-2008-го року він витратив понад 60 млрд. євро на підтримку бізнесу та створення потужної інфрастуруктури у Східній Німеччині. Протягом останнього десятиліття економічна активність серед східних німців, згідно з доповіддю, зросла більш, ніж на 71%.

Міністр Вольфганг Тіфензе, відповідальний за розвиток земель Східної Німеччини, впевнений, що розрив між між "двома" Німеччинами скорочується. "Завдяки позитивному економічному розвитку, схід наздоганяє захід"- переконує Тіфензе. Однак газета пояснює це тим, що із економічною кризою, яка призвела до падінням експорту, Західна Німеччина зазнала набагато більших втрат, ніж Східна, і виходить, що перша просто втрачає економічні позиції, чим дає можливість другій себе наздогнати.

Рівень безробіття на східних землях залишається вдвічі більшим, ніж на заході, а кількість населення постійно знижується. Понад 1,7 млн людей залишили Східну Німеччину заради роботи на Заході. Після падіння берлінського муру східні німці в умовах нестабільності та невизначеності припинили народжувати дітей і тепер кількість тамтешнього населення стрімко зменшується. Після 1989 року у Східній Німеччині через недостатню кількість учнів закрилося понад 2,000 шкіл. "Німці дійсно визнають, що за часів Німецької Демократичної Республіки соціальна ситуація була набагaто кращою. Щоб продемонструвати це, достатньо лише прикладу падіння народжуваності після 1989 року". — пише газета. Раніше, наголошує вона, місто Хойерсверда у Німеччині вважалося містом-моделлю народжуваності для всієї Східної Німеччини. Після об”єднання країни місто втратило понад 40% жителів.

Франциска Калькбреннер, якій зараз 18 років і яка народилася у Хойерсвердаі, за словами автора, наступного року планує поїхати працювати до Нової Зеландії та піти там вчитися до коледжу. Як і більшість людей, що залишають Східну Німеччину, Франциска робить це вимушено. "Мені б дуже хотілося вчитися та жити на батьківщині, але тут немає відповідних вузів та роботи. Держава нам її, на жаль, не забезпечує"- скаржиться Калькбреннер. /> За часів комуністичного режиму, в індустріальному комплексі “Schwarze Pumpe” було понад 13,000 робочих місць. Зараз тільки 3,500 тисячі. Міська влада Хойерсверда змушена розбирати величезні будинки, в яких більше ніхто не живе.

Юдіка Зиржов, яка нещодавно повернулася до рідного Хойерсверда дізналася, що будівлю, в якій вона колись жила знесли. "Я стояла на голій землі."- розповіла вона. -"Я ніколи не могла б подумати, що із моїм містом таке станеться". 

Підгот. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме