ГолосUA
10:36 06/06/2010

Заходи щодо підвищення автономності місцевих бюджетів повертають Україну в 90-ті — експерт

Заходи щодо підвищення автономності місцевих бюджетів, що передбачені в оприлюдненій Президентом Віктором Януковичем 2 червня Програмі економічних реформ, повертають країну в 90-ті роки минулого століття.

Про це заявив експерт з питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак.

За його словами, заходи до підвищення автономності місцевих бюджетів, викладені в розділі «Реформа міжбюджетних відносин», дуже насторожують. Експерт відзначив, що вже зараз немає обмежень у визначенні напрямів використання засобів.

Разом з тим Ю. Ганущак пояснив, що відміна секторних нормативів, що запропоновані в програмі як спосіб оптимізації бюджетних установ, насправді дозволить Мінфіну уникнути відповіді на питання, а саме, на прикладі якої конкретної адміністративно-територіальної одиниці відбувалися розрахунки таких нормативів.

«Інакше кажучи, ми повертаємося в 90-ті роки минулого сторіччя, коли Мінфін давав один бюджетний показник без розшифровки, мовляв, «там все враховано, ні в чому собі не відмовляйте»», — додає Ганущак.

За його словами, спірними також є джерела формування бюджету розвитку місцевих бюджетів, особливо такі, як частина податку на прибуток і прибутковий податок з населення. «Проте, якщо уряд готовий відповідати за ризики незбалансованості місцевих бюджетів через різкі відмінності і непостійність такого джерела, як податок на прибуток, то таку ініціативу слід вітати», — додав експерт.

За матеріалами: Дзеркало тижня />  

Читайте также по теме