ГолосUA
15:31 13/07/2009

Закон про податок на нерухомість невигідний передусім самим депутатам

Податок на нерухомість повинен бути загальним, без усяких пільг і винятків.

Таку думку висловив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За словами експерта, у нинішніх умовах існує ймовірність того, що цей податок стане “конфіскаційним”: “Тобто, умовно кажучи, тим, хто заробляє мало, доведеться багато платити. А ті, хто заробляє багато, знайдуть спосіб назвати себе пільговиками і платитимуть мало.”

У тому, що нерухомість в Україні оподатковуватиметься, у експертів сумнівів немає. Питання тільки в тому, коли саме. «У найближчих кілька років закон про оподаткування нерухомості навряд чи буде ухвалений. Насамперед тому, що в нерухомості набагато важче приховати доходи-витрати, адже палац в кишеню не заховаєш. А, отже, запровадження даного податку невигідне власникам крупної нерухомості, тобто фактично тим, від кого і залежить ухвалення закону»,— відзначив пан Юрчишин.

За його словами, виходячи з досвіду інших країн, якийсь час цей податок повинен мати не тільки загальний характер, але й бути невеликим. Важливо, щоб люди звикли до нього, зрозуміли, що він необхідний і платили податок за особистою заявою, без збору величезної кількості довідок. А ось років за п’ять-сім можна запроваджувати різного роду оцінки майна. “У світі вже відпрацьовані механізми, і все що залишилося — це уважно вивчити їх і використовувати”, — підсумував експерт. /> О. Каретнікова.

 

Читайте также по теме