ГолосUA
11:57 07/06/2010

Законопроект про захист прав кредиторів не викличе соціального вибуху – НБУ

Розроблені Нацбанком зміни до деяких законів України, які стосуються захисту прав кредиторів, не викличуть хвилю соціального вибуху.

Про це у ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA заявив директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новіков.

«У цьому законопроекті закладені норми щодо, навпаки, стимулювання кредитування. Внесення змін до Закону України про охорону дитинства та Сімейний Кодекс направлені на стимулювання кредитування дітей, а не на виселення. Тобто він несе позитивні моменти, щодо стимулювання кредитування», — заявив Віктор Новіков.

За його словами цей Закон не буде «масовим виселенням людей, які живуть у квартирах під заставу» і не спровокує хвилю суспільного вибух. Віктор Новіков наголосив, що зазначений документ буде мати сильний вплив лише на недобросовісного позичальників і омине стороною добросовісних платників. Також він додав, що із зазначеного документу були вилучені норми щодо заборони виїзду закордон, адже такі обмеження мають встановлювати не банки, а судові інстанції.

Разом із тим, головний юрист НБУ, зауважив, що документ знаходиться лише у стадії розробки і наразі говорити навіть про строки його внесення до ВР ще зарано.

Нагадаємо, днями НБУ презентував законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (відносно захисту прав кредиторів)». Згідно із законопроектом, банкам буде дозволено забирати у позичальників, що мають неповнолітніх дітей, заставне майно без згоди опікунської ради, також банківським установам надаватиметься право відчужувати заставне майно без рішення судових органів.

К. Коваленко

 

Читайте также по теме