ГолосUA
07:43 01/12/2008

Закулісні переговори ЄС: Саркозі та Тополанек

Чешське видання The Reflex, за повідомленням Telegraph, внесло своє вибачення за опублікування транскрипту неформальної розмови між президентом Франції Ніколя Саркозі та Чешським прем’єр-міністром Мареком Тополанеком, що відбулася 31-го жовтня.

Зокрема, Саркозі вказав Тополанеку, що бажає під час чешського президентства у ЄС, залишитися головуючим у новому Середземноморському Союзі, незважаючи на те, що таке право автоматично передається державі, що головує у ЄС.

"Ти знаєш як це вести перемовини із арабами по телефону? Це дуже важко!" — слова, що ніби-то належать Саркозі, адресовані Тополанеку у опублікованій розмові. На що Марек нібито сказав наступне: "Так, я знаю із ними важко і знаю, що Середземноморський Союз — це цілком заслуга Франції, профінансована нею ж".

Месьє Саркозі дійсно є родоначальником Середземноморського союзу, який має на меті посилити співрацю між ЄС, Ізраїлем та країнами Сeредземноморського узбережжя, зокрема, у питаннях охорони довкілля та енергобезпеки.

Згідно із опублікованим документом, Саркозі також сказав Мареку Тополанеку приблизно наступне:

"Послухай мене, ти станеш лідером Європи, я буду потрібен тобі, у мене в руках до сих пір влада. Як ти сам думаєш, кому я надаю перевагу:иМеркель чи тобі? Допоможи мені зараз і я зроблю так само пізніше."

Італійський прем’єр Сіліьвіо Берлусконі також згадувався у розмові в такому контексті:

"Він (Берлусконі) завжди спочатку говорить ні, тільки потім так. Він ніколи не наважиться зіскочити із Європейського поїзда"

Міністр закордонних справ Чехії Карл Шварценберг приніс найщиріші вибачення за некоректну публікацію інформації, яка до того ж залишається під сумнівом щодо її автентичності, зокрема, із боку посла Чехії у Франції Павла Фішера та прес-служби Єлисейського палацу.

 

Читайте также по теме