Запуск нафтопроводу «Одеса — Броди» позитивно позначиться на іміджі України — Б. Соколовський

Запуск нафтопроводу «Одеса — Броди» матиме позитивний вплив на імідж України на міжнародній арені.

Таку думку в інтерв’ю журналісту ГолосUA висловив колишній Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Якщо тільки нафтопровід почне працювати у аверсному режимі, це фактично дасть «зелене світло» північній гілці євроазійського нафтотранспортного коридору, також гілці на Польщу, яка досі не збудована. Відкриється також гілка на захід — до Словаччини, Чехії та Угорщини. Нам ще раніше партнери говорили: покажіть на дії, що цей нафтопровід запрацював у потрібному (аверсному) напрямку, і лише тоді ми будемо говорити про можливість отримання замовлень», — сказав він.

При цьому колишній Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки висловив думку, що згадана угода матиме лише позитивний вплив на статус України у світі. «Сам факт, що Україна має таку цінність, як «Одеса — Броди», яка призначена для диверсифікації поставок нафти не лише в Україну, а й в інші держави, нестиме гарні результати. В даному випадку початок використання нафтопроводу позитивно вплине на імідж», — зазначив Б. Соколовський.

Нагадаємо, ВАТ «Укртранснафта» і ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» підписали договір з надання послуг з транспортування нафти з використанням нафтопроводу «Одеса-Броди» до білоруського нафтопереробного заводу у місті Мозир. Згідно з контрактом, обсяг транзиту складе 4 млн. тонн нафти на рік. Документ підписаний на 2 роки з можливістю продовження контракту. Планується, що обсяги транзиту будуть збільшуватися. 

Читайте также по теме