ГолосUA
17:22 27/10/2010

Завод з виробництва ядерного палива ймовірно побудують в Чорнобилі, — еколог

 

size="4">Завод з виробництва ядерного палива ймовірно побудують в Чорнобильській зоні.

size="4">Про це в коментарі кореспондентові ГолосUA сказав експерт з питань енергетики Національного екологічного центру України Дмитро Хмара.

size="4">Оскільки для будівництва ядерних об'єктів необхідне погодження громадськості місцевої, погодження Верховної Ради України, то для того, щоб уникнути цього, буде запропоновано майданчик в Чорнобильській зоні”, — сказав він. Фахівець пояснив таку думку тим, що в зоні відчуження, згідно з сучасним законодавством, можна будувати об'єкти без консультацій з громадськістю.

size="4">В Чорнобильській зоні, як відомо, зараз працює кілька програм — перетворення на безпечний об'єкт самої чорнобильської станції, а також землі на території зони планують повернути в народне господарювання. А якщо там буде побудовано цей об'єкт ядерний, то фактично ці програми державні по Чорнобильській зоні будуть зведені нанівець”, — додав Д. Хмара.

size="4">Нагадаємо, російська компанія "ТВЕЛ" і український державний концерн "Ядерне паливо" підписали угоду про створення на території України спільного підприємства для виробництва ядерного палива для реакторних установок ВВЕР-1000 за російськими технологіями.

Читайте также по теме