ГолосUA
18:44 07/06/2010

Заява Зурабова очікувана й навіть трохи запізнилася – політолог

Заява Посла Російської Федерації в Україні Михайла Зурабова щодо виконання Україною своєї частини “харківських угод” є очікуваною й навіть трохи запізнилася.

Таку думку висловив президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць у коментарі кореспонденту ГолосUA

«Це дійсно брутальна реакція з боку росіян, але абсолютно очікувана. Росіянам необхідно не дати можливості отямитися переговірникам з українського боку. Я і так був трохи здивований, що пройшло вже півтора місяця з часу укладення “харківських угод”, і не було надзвичайного тиску з боку Росії на Януковича і його оточення. Тому очікувано, що російський посол прямим текстом висловлює такі ультиматуми», — зауважив він.

Разом із тим, на думку політолога, росіяни все-таки трохи прорахувалися. «Вони чудово розуміли, що після обміну базування Чорноморського Флоту у Криму на газ Янукович фактично був політично «зловлений». За розрахунками російської сторони, він уже повністю був підпорядкований бажанням, стратегії поведінки керівників Росії. Я гадаю, що вони все-таки тут трохи прорахувалися – що буде потужний тиск на нього від української опозиції, громадян та навіть від відповідних структур, які допомогли Януковичу поїхати на Банкову», — наголосив він.

О. Коломієць також розповів, що існує комплекс зовнішніх чинників, що спонукають росіян поспішати. «Росіяни будуть дуже поспішати. Зараз є термін до початку листопада, коли відбудуться вибори у Конгрес США, коли республіканці можуть суттєво послабити позиції демократів, одночасно суттєво послабивши адміністрацію Обами і проведення його політики, зокрема й зовнішньої. Росіяни також чудово розуміють, що Європейський Союз вже почав оговтуватись від такого брутального бліц-кригу на Україну. Країни ЄС вже починають розуміти, чим все це може завершитись. Тому лунають такі політичні заяви», — зазначив Олексій Коломієць.

Нагадаємо, Посол Росії в Україні Михайло Зурабов, виступаючи у Лівадійському палаці (Ялта) на засіданні міжнародного "круглого столу" на тему: "Україна й Росія: нова взаємодія" заявив, що пропозиції Росії українській стороні щодо економічної співпраці в умовах кризи обмежені за часом і вимагають своєчасної реакції. "Якщо на ці пропозиції не буде реакції протягом півроку, року, півтора років, Росія буде вирішувати, на жаль, ці проблеми самостійно — це треба розуміти", — заявив дипломат.

І. Носальська />  

Читайте также по теме