ГолосUA
13:32 07/03/2010

Журналісти дізналися, скільки коштує український закордонний паспорт

Журналістам «Дзеркала тижня» вдалося з’ясувати ціну, за якою Міністерство внутрішніх справ купує бланки для закордонних паспортів у консорціуму «Єдина державна автоматизована паспортна система».

Зокрема, згідно з договором №10 від 17 лютого 2009 року між «ЄДАПСом» і МВС, який знаходиться в розпорядженні «ДТ», відпускна ціна паспорту «ЄДАПСу», яку сплачує МВС, становить 120 гривень. У цій ціні 103,51 гривень йде на виробництво полікарбонатної сторінки та її складання з паспортом, а 15,37 гривень йдуть власне на матеріал для книжечки паспорта та поліграфію.

При цьому, за інформацією джерел «ДТ», до договору закупівлі паспортів між «ЄДАПСом» та МВС будь-які фінансові обгрунтування не додаються. Відповідне обгрунтування держзамовлення не тільки на паспорти, але і на інші види документів суворої звітності також відсутнє. В той же час вартість голографічних захисних знаків на водійські посвідчення складає 75 % собівартості таких посвідчень.

Додаткова угода між МВС і «ЄДАПСом» від 8 жовтня 2009 р. передбачала різке підвищення відпускних цін на паспорти підприємствами консорціуму при терміновому виготовленні паспорта. Замість 120 гривень за паспорт, погоджених у лютому, консорціум тепер мав отримувати 150 гривень у разі виготовлення протягом 30 днів, 300 гривень — за 10 днів і 450 гривень — за три дні.

При цьому Кабмін ніяк не зміг вплинути на МВС і розірвати договір, в обгрунтованості якого уряд завагався.

Позицію Служби безпеки України з проблеми виготовлення бланків документів суворої звітності було викладено в листі від 26 листопада 2009 року: «…аналіз ситуації свідчить про втрату державою дійового контролю за цією сферою».

 

Читайте также по теме