ГолосUA
14:34 09/07/2010

ЗНО має більше недоліків, аніж переваг — Фонд «Демократичні ініціативи»

ЗНО має більше недоліків, аніж переваг.

Такі дані експертного опитування Фонду «Демократичні ініціативи» були представлені сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Згідно з даними опитування, якщо в цілому оцінювати систему вступу до вишів за результатами ЗНО, вона має більше недоліків, аніж переваг.

Серед вад, які зазначили експерти, є такі: чесний вступ в ті освітні заклади, які не гарантують якості освіти, не має сенсу; відсутній контроль зарахування на усіх етапах винятково за рейтингом, після оприлюднення перших списків університети мають можливість зараховувати абітурієнтів на незаповнені місця, просуваючи людей з нижчих позицій рейтингу; тестування для творчих спеціальностей має бути доповнене творчим іспитом; також тестування має бути доповнене співбесідою для певних соціально значимих спеціальностей (лише близько 20% випускників педвузів ідуть працювати в школи, тому це велика витрата державних коштів).

Основними перевагами, зазначеними експертами є те, що вступ за загальним тестом об’єктивніший, ніж вступ до різних закладів за різними вимогами.

Окрім того, результат оцінювання «ззовні» гарантує зменшення впливу суб’єктивної складової у визначенні результатів навчальної діяльності кожного учня.

Найбільш вразливими місцями вступу до вишів за результатами ЗНО з точки зору оцінки якості освіти є небезпека втратити за цією системою найбільш талановитих дітей.

ЗНО більше спрямовує учня на швидке вирішення достатньо простих, поверхневих завдань, водночас у природничих дисциплінах значно важливішим є розуміння внутрішнього змісту процесу, аніж вміння швидко робити розрахунки.

З точки зору корупційних можливостей, експерти констатують, що система незалежного оцінювання стійкіша до корупції порівняно з екзаменаційною системою вступу насамперед технічно: майже всі етапи тестування відкриті, система кодування робіт добре захищена і доступу до цих кодів не мають ані перевіряючи, ані ті, хто опрацьовують дані, а створення потужних центрів тестування дає можливість забезпечити стандартні умови.

Експертне опитування було проведене у період з 10 по 24 червня 2010 року Фондом «Демократичні ініціативи» в рамках проекту «Кампанія з підтримки системи зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) в Україні і рекомендації щодо його поліпшення». Метою опитування було дати експертну оцінку системі вступу до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього тестування.

М. Олексевич

 

Читайте также по теме