ГолосUA
10:27 03/12/2008

Звинувачений у вбивстві російської журналістки Політковської готовий прийти до суду

Уродженець Чечні Рустам Махмудов, який переховується від звинувачень у вбивстві журналістки "Нової газети" Ганни Політковськой, готовий з’явитися перед правосуддям, якщо йому нададуть гарантії безпеки.

Як повідомив Рейтер, про це заявив на суді у Москві адвокат його брата, Джабраїла Махмудова.

"Кілька місяців тому він звертався з цим проханням до слідчого… Мені це відомо від родичів", — сказав Мурат Мусаєв. — "Всі крапки не розставлені, тому ми хочемо появи Рустама в залі суду, але він потребує гарантій безпеки", — додав він.

При цьому адвокат натякнув, що "якщо Рустам Махмудов прийде до суду і стане говорити, то хтось буде серйозно невдоволений".

На процесі в Московському окружному військовому суді в причетності до вбивства журналістки звинувачуються уродженці Чечні брати Джабраїл і Ібрагим Махмудови, підозрювані в стеженні за журналісткою, і колишній співробітник міліції Сергій Хаджікурбанов, якому ставиться в провину організація технічної підтримки вбивства. Всі підсудні свою провину заперечують.

Слідство вважає старшого з братів Махмудових Рустама безпосереднім виконавцем вбивства і оголосило його в міжнародний розшук. Російські ЗМІ з посиланням на джерела в правоохоронних органах повідомляли раніше, що він ховається на Заході. />  Батьки Махмудових, присутні на процесі, заявили журналістам, що не мають зв’язку з Рустамом, але упевнені в невинності всіх своїх синів.

Ганна Політковська була застрелена два роки тому в під’їзді власного будинку в Москві в день народження тодішнього президента РФ Володимира Путіна. Загибель відомої журналістки, яка критикувала Кремль та владу Чечні за порушення прав людини, спричинила хвилю звинувачень з боку Заходу і російської опозиції в адресу Кремля у переслідуванні незалежних ЗМІ.

Справа про вбивство Політковськой розглядається за участю присяжних у відкритому режимі. Раніше суд прийняв рішення не допускати пресу на засідання, посилаючись на бажання присяжних, проте головуючий суддя Євгеній Зубов вимушений був відкрити засідання для ЗМІ після того, як присяжний Євгеній Колесов в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" повідомив, що все жюрі виступає за роботу у відкритому режимі.

Редакція "Нової газети" і двоє неповнолітніх дітей Політковської, що виступають на суді потерпілими, критикують слідство, яке не зуміло встановити і затримати замовника і виконавця злочину.

 

Читайте также по теме