ГолосUA
12:30 03/06/2009

Зволікання із програмою рекапіталізації загрожує банкам банкротством – експерт

Чим довше держава зволікатиме з реалізацією програми рекапіталізації банків, тим більша ймовірність їх банкрутства.

Таку думку висловив фінансовий експерт Ерік Найман з приводу заяви МВФ про підтримку держпрограми рекапіталізації українських банків, передав кореспондент ГолосUA.

«Час сьогодні працює і проти вкладників, і проти самих банків. Якщо до серпня ця тема не буде закрита, то значна кількість з тих банків, що сьогодні стоять у черзі на рекапіталізацію, можуть збанкрутувати», — прогнозує Найман.

Він відзначив, що рекапіталізація не є українським винаходом, адже в кінці 90-х років Японія зіштовхнулась з аналогічною по силі кризою в сфері нерухомості, націоналізувала три найпотужніші банки. МВФ вважає цей досвід успішним і сьогодні рекомендує його Україні. Проте експерт спрогнозував виникнення певних труднощів.

«Ми розуміємо, що є український менталітет і, коли мова йде по великі гроші, до них одразу хоче долучитись багато людей. Те, що сьогодні програма рекапіталізації існує це добре, але як завжди, ми бачимо гальмування швидкості процесу», — наголосив Найман.

За його словами, в ситуації банкрутства банків навантаження ляже на Фонд гарантування внесків, який навряд витримає подібний тиск.

«Думаю, що обираючи з двох бід меншу держава все ж прискорить процес рекапіталізації першої трійки банків, потім перейде до другої партії, щоб не отримати проблем восени цього року», — вважає експерт .

А. Каленська

 

Читайте также по теме