Бюджет-2010 ухвалять після всього…

Проект державного бюджету на наступний рік швидше за все буде відправлений на доопрацювання. На цьому наполягає не лише опозиція, але й голова Верховної Ради Володимир Литвин (бюджетний комітет очолює член Блоку Литвина Микола Деркач). Крім того, варто зважати на суто правову проблему. Річ у тому, що бюджет на 2010 рік розроблений на новелах Бюджетного кодексу – змінах, які були заветовані Президентом. Тому спочатку потрібно або знайти компромісний варіант з бюджетним кодексом, або здолати вето президента і подати нову версію бюджету. Хоча не виключений варіант, який озвучила Юлія Тимошенко, що бюджет прийматиметься вже після президентських виборів.

Президентська сторона відкрито критикує урядовий документ. Так, голова Секретаріату Президента Віра Ульянченко заявила, що не розуміє, на якій макроекономічній базі формувалися його параметри. А на думку заступника голови Секретаріату Олександра Шлапака, прогноз збільшення номінального ВВП на 23 відсотка завищений. Сам же Президент України Віктор Ющенко заявив, що він не підпише закон про держбюджет на 2010 рік, якщо в ньому не буде передбачено фінансування мостів через Дніпро і реконструкцію проїжджої частини Дніпрогесу в Запоріжжі. 

 Чому проти ті, хто “проти” 

Кабінет Міністрів затвердив проект держбюджету на 2010 рік ще в середині вересня. За словами Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, цей документ передбачає не лише антикризові заходи, але й фундаментальні реформи. Але більшість експертів і політиків не зовсім згодні з головою Кабінету Міністрів

Песимістично оцінив перспективи бюджету-2010 у Верховній Раді політолог, президент Аналітичного центру, "Відкрита політика" Ігор Жданов «Прогнози відносно затвердження цього документа дуже песимістичні. 95-96%, що бюджет не буде прийнятий через політичну ситуацію, через певні передвиборні події", — сказав він.

«Враховуючи, що бюджет є швидше політичним, ніж економічним документом, у мене немає оптимізму відносно перспектив його прийняття. Це не є чимось таким, за що варто голосувати. Це бюджет передвиборний, це бюджет політичний. Це можна прийняти швидше за пропозицію, бажання, декларацію, ніж реальний економічний документ» — вважає депутат-регіонал регіонів Олексій Плотніков. Але регіонали, прикриваючись боротьбою за долю і блага народу, готові критикувати усе, що виходить від одного з головних кандидатів на посаду Президента. І тут справа не в тому, що біло-сердечним не хочеться ухвалювати популістський бюджет. Адже вони як і всі решта усвідомлюють той факт, що після виборів його все одно потрібно буде перерозглядати. Причина в тому, що опозиції зараз невигідно давати можливість уряду демонструвати роботу.

Нереальним бюджетом назвала проект Юлії Тимошенко і міністр економіки в так званому опозиційному уряді Ірина Акімова. Найбільші сумніви у неї викликав розмір дефіциту бюджету на рівні 4% ВВП. При цьому вона нагадала, що до кінця 2009 року бюджетний дефіцит складатиме 11-12% ВВП. Іншим нереальним показником запропонованого проекту вона назвала рівень державного боргу України в розмірі близько 30% ВВП. За її даними, до кінця 2009 року він складатиме приблизно 36% .

Палиці в колеса ставить Тимошенко і пропрезидентська частина “НУ-НС” — група «За Україну». «Пропонуємо повернути бюджет на доопрацювання. Проект бюджету-2010 передбачає 45 тисяч гривень на розвиток представництв і розширення мереж власності України за кордоном, а посольства в Чорногорії, Ефіопії і інших країнах вже закриваються. Виходить, що ми свідомо закладаємо провал в зовнішньополітичному напрямі». — сказав народний депутат від фракції “НУ-НС” — лідер групи "За Україну" В’ячеслав Кириленко />  
Не на руку Юлії Тимошенко грає і прийнятий в першому читанні законопроект про підвищення соціальних стандартів – адже тепер у депутатів з’явилася підстава вимагати перегляд бюджету, враховуючи нові показники. Не голосуватимуть за бюджет-2010 і комуністи. «Швидше за все він не буде прийнятий, тому що це не бюджет, а агітка поки що».- вважає комуніст Адам Мартинюк
Експерти також вважають, що Верховна Рада не прийме державний бюджет на 2010 рік до проведення президентських виборів, тому що вважають його заручником передвиборної боротьби. На думку директора політико-правових програм Центру ім. Разумкова Юрія Якименка, питання ухвалення бюджету «упирається в інше — чи буде заблокована Верховна Рада. І це питання зараз у центрі, адже з моменту відкриття парламент пропрацював лише тиждень і ухвалив лише потрібні політикам законопроекти. 

Бюджет приймуть після доопрацювання? 

А ось заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Олег Ляшко переконаний, що після доопрацювання Верховна Рада проголосує за проект бюджету. «Якщо політика не перешкодить, то бюджет буде прийнятий. Тому що він має бути прийнятий, якщо ми піклуємося про те, щоб наступного року люди отримали підвищені зарплати і пенсії. Лише законом про бюджет можна піднімати і мінімальний прожитковий мінімум, і заробітну плату, і пенсії», – заявив він. 

Кажучи про те, що бюджет-2010 може бути прийнятий після виборів Юлія Тимошенко забула, напевно, проконсультувати своїх депутатів. Так, бютівець Дмитро Ветвицький висловив упевненість в тому, що бюджет буде прийнятий і більше того — без особливих змін. Окрім того, після нового року – не за горами вибори, а після них доцільність перегляду бюджету Тимошенко відпаде сама собою. Тож складається враження, що урядовці і раді галмуванню процесу, адже тоді можна кивнути на регіоналів, мовляв, працювати заважають, і не ухвалювати по суті нереальний бюджет, аби потім не виправдовуватись за помилки минулого.

Як би там не складалися події, а Україна потребує «фінансової конституції» на наступний рік, тому що за її відсутності діятимуть норми нинішнього бюджету, які не відповідають фінансово-економічним реаліям 2010 року. Проте проблема бюджету-2010 року полягає не лише в цьому. Навіть якщо депутати домовляться і приймуть бюджет, то його все одно змінюватимуть після виборів залежно від того, хто переможе, якою буде коаліція в парламенті, яким буде уряд і хто його очолить. 

 

Читайте также по теме