Бюджетний процес забуксував

Одного параметру не вистачило Кабінету міністрів, щоб публічно представити проект Державного бюджету на 2010-й рік. Камінь спотикання — ціна на природний газ, який Україна купує в Росії. Ціна, що діє згідно із контрактами, підписаними Юлією Тимошенко, голову уряду Миколу Азарова не влаштовує, а нової, про яку тепер домовляються з Москвою поки що немає. 

За словами першого віце-прем’єр-міністра України Андрія Клюєва, це єдине, що гальмує прийняття бюджету на 2010 рік. В цілому, за його інформацією, документ вже готовий, проте уряд не може його затвердити, чекаючи, коли буде внесена остання цифра. "Проект бюджету готовий. Треба поставити лише одну цифру – це вартість газу, після чого необхідно буде перерахувати деякі параметри", — сказав Андрій Клюєв і додав, що представлення відбудеться 12 квітня. Загалом, представники нової влади не надто переймаються через затримку основного фінансового документа, натякнувши, що від попередньої влади бюджет чекали півтора роки…..Зрештою саме за це критикували Юлію Тимошенко — тоді опозиція, а нині влада, а тому їхня власна затримка, одразу викликала безліч запитань…. Чи насправді лише ціна газу стоїть за перенесенням представлення бюджету 2010 року? Чи зможе цей документ стати бюджетом "зростання", як обіцяли "регіонали"? Коли ухвалять основний фінансовий документ?

Зранку у середу проект держбюджету мали затвердити на засіданні Кабінету Міністрів, пообіді — презентувати у Міністерстві фінансів. Але — його знняли із розгляду, а кулуарами поповзли чутки — через відсутність порозуміння з Міжнародним валютним фондом. Від цього залежить, чи отримає Україна чергову порцію кредиту. Нагадаємо, що фахівці МВФ тиждень пробули в Україні, і в Адміністрації Президента поспішили переконати: з кредитором у них — повна гармонія.

За урядовою версією, непривабливою у кошторисі виглядає ціна на газ — а це один із ключових параметрів. У першому кварталі "Нафтогаз" платив "Газпрому" по 305 доларів за тисячу кубів, у другому, ця цифра може сягнути 330 доларів. Відтак Україна витрачає на цей ресурс на 3 з половиною мільярди доларів більше, ніж європейські країни — стверджує прем’єр Микола Азаров. Цього спадку Юлії Тимошенко в уряді обіцяють позбутися. Утім про нову — бажану — ціну наразі воліють мовчати.

Нові контракти на газ, переконаний Андрій Клюєв, не лише не вибиратимуть з державної кишені мільярди на розрахунки із постачальником, але й дозволять обійтися без дотацій "Нафтогазу України". Вивільнені гроші планують віддати на виконання передвиборних обіцянок Віктора Януковича — про збільшення зарплат і пенсій. Азаров попередив — цьогоріч жити доведеться ще скромно, але — заради великої перемоги в майбутньому. Скільки доведеться чекати великої перемоги, ані Микола Азаров, ані Андрій Клюєв не уточнили. 

Президент Віктор Янукович доручив урядовцям переукласти контракти на газ до початку травня, коли до Києва має завітати президент Росії Дмитро Медведєв. “Не розумію, чому взагалі здійняли галас довкола перенесення дати представлення. Нинішня опозиція, а колишня влада взагалі розтягнула цей процес на півтора роки. Я впевнений, що завтра бюджет буде повністю доопрацьваний і готовий до представлення”, — обурювався під час розмови з кореспондентом агенції ГолосUA, один з представників Партії регіонів.

Натомість їхні опоненти іншої думки. Так, член бюджетного комітету депутат від фракції Блоку Юлії Тимошенко Володимир Бондаренко погоджується, що зараз прийняти бюджет неможливо, оскільки не визначені деякі його складові. “Це ціна на газ — вона сьогодні непосильна для економіки. Швидкого бліцкригу з Росією не відбулось і ціна на газ залишається під питанням. Другий чинник — це те, що сьогодні немає чіткості з системою соціальних виплат. Якщо йти за обіцянками стосовно підняття соціальних стандартів, то необхідно виділити понад 86 мільярдів гривень. Можна, звісно і обмежитись 11 мільярдами, але це буде шлях, який всі розкритикують. Йдеться про підвищення мінімальної ставки заробітної плати при знятті міжрозрядних тарифів, а це значить, що буде зрівняйлівка для 90% працюючих. Є також питання, пов`язані з акцизами та системою оподаткування, податковими канікулами та багато інших питань. Загалом документ не готовий наполовину”, — стверджує Володимир Бондаренко.

Він також вважає нереальним шестивідсотковий дефіцит. “6% дефіциту бюджету нереальні, і з цим погоджуються всі міжнародні кредитори. А йдеться про те, що нижче цієї цифри не виходить”, — підкреслив депутат. Таким чином, підсумував Володимир Бондаренко, уряд не готовий подати проект бюджету, який хоча б приблизно відображав передвиборчі обіцянки нової влади та “закривав” найнеобхідніші платежі. Через це найбільш реальною датою представлення бюджету на суд публіки він вважає кінець весни-початок літа. 

З цим погоджується і директор політико-правових програм Василь Юрчишин. “Я не можу чітко назвати причин, чому його не представили сьогодні, можливо є декілька недоопрацювань. Але це не перший і не останній рік, коли бюджет у підвішеному стані… Тут можливі різні розклади, але, на жаль, може бути будь-яка ситуація… Бюджетний процес може затягтися на невизначений термін”, — сказав він. На його думку, багато що залежить від того, коли вдасться відновити роботу влади, оскільки бюджет має розглядатися парламентом.Тому зараз стабілізація на будь-якому рівні — це необхідна умова ухвалення бюджету. Іншою необхідною умовою, за словами Василя Юрчишина, реалістичність проекту бюджету.  

Тим часом економіст Олександр Жолудь не бачить проблем у перенесенні представлення бюджету. Коли б бюджет не представили, переконаний експерт, він мало відрізнятиметься від попереднього. “Бюджет цього року буде доволі схожий на бюджет попереднього року. Якихось суттєвих змін цього року податкова база не зазнала. Суттєвих змін навряд чи можна очікувати в доходній частині. Основні виплати з державного бюджету — це поточні виплати, які не можна скорочувати, і вони забирають весь ресурс бюджету, відповідно на якісь додаткові речі коштів не буде. Тому Олександр Жолудь переконаний, що бюджет не надто відрізнятиметься від попереднього.

 

Читайте также по теме