Бюджету поки не буде. Зате буде програма…

Схоже, на цьому тижні проект бюджету на 2010 рік у парламенті так і не буде представлений. Ледь розпочавшись, бюджетний процес-2010 року загальмував на невизначений термін.

Причини цього представники правлячої коаліції називають різні. За версією голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, проблема в невизначеності ціни на рос ійський газ. “Ми подамо бюджет на наступний день, після того, як буде досягнуто позитивних переговрів з Росією стосовно ціни на газ” — сказав віні додав: “А поки що, у четверг, ми подамо програму уряду щодо соціального та економічного розвитку”.

У цьому зв’язку варто нагадати — опозиція переконана, що ціна на газ не може бути перешкодою для подання проекту основного фінансового закону, оскільки в українські газові сховища закачана достатня його кількістьза ціною 200 доларів. А це, мовляв, дозволяє визначити рівень ціни на блакитне паливо на 2010 рік на рівні минулого.  

Регіонали, правда, щодо газового резерву, відмовчались. Проте, судячи із заяви віце-прем’єр-міністра Сергія Тігіпка, опозиція знає, що говорить. Через кілька днів, після того, як минув обіцяний термін подання до парламенту проекту бюджету, економічний віце-прем”єр несподівано заявив, що в бюджет закладається поточна ціна на російський газ. “..поки ми не будемо мати чіткої ціни на газ, нічого нереального закладати у бюджет ми просто не маємо права, тому закладається поточна ціна на газ”. Сказав він. І додав, що “ з дня на день уряд подасть до Верховної Ради проект державного бюджету на 2010 рік”.

Втім, схоже, що і Азаров, і Тігіпко, і Єфремов недоговорюють, коли йдеться про причини подання проекту бюджету. Про це свідчить хоча б позиція їхніх партнерів по коаліції. Скажімо, лідер фракції Компартії Петро Симоненко погоджується, що проблема із переглядом ціни на російський газ для України дійсно існує. "Ми всі роки на це звертаємо увагу, що не домовившись із росіянами, ми ставимо під загрозу обсяги виробництва тієї чи іншої продукції і таким чином здевальвуємо стабільність надходжень до державного бюджету коштів, які потрібні державі. Тому з Росією, безумовно, треба домовлятися, проводити виважену політику захисту національного виробника", — зазначив комуніст.

Водночас, за його словами, газові питання — не єдина проблема. Не викликають у парламентських комуністів особливої довіри обіцяні 6% бюджетного дефіциту.“Безумовно, бюджет не може бути реальним, тому що він не буде відображати реального стану справ, і в багатьох випадках формування бюджету відбувається на основі того, що докладається інфляційна складова та кредитно-грошові показники. Тому я вважаю, що сьогодні, з точки зору управління Україні необхідно повернутися до жорсткого ведення обліку реального виробництва, щоб можна було вирахувати, чи правильно стягуються податки, чи правильно здійснюється політика відносно ринку”, — наголосив Петро Симоненко.

Стурбували комуністів і проблеми із виконанням передвиборчих обіцянок регіоналів щодо соціальних стандартів. Напевно, голова уряду Микола Азаров не випадково заговорив про “пошук найкращого балансу між соціальним захистом і вимогами розвитку”. Досі результатом такого балансу було скорочення першого і відсутність особливих успіхів у другому. Тож тривогу лідера комуністів Петра Симоненка можна зрозуміти. “Я бачив проект бюджету — і соціальні стандарти в ньому, так би мовити, закамуфльовані, тобто треба зрозуміти, де вони знаходяться. Але я можу запевнити вас, що ми будемо стежити, щоб ці передвиборчі обіцянки щодо соцстандартів були виконані”, — наголосив він.

Тим часом прелюдією до розуміння майбутніх пріоритетів проекту бюджету може стати четвер, коли перший віце-прем”єр Андрій Клюєв представить (принаймні, пообіцяв) у парламенті Програму соціально-економічного розвитку України на 2010 рік. Цілком можливо, схвалення парламентом цього документа дозволить правлячій коаліції “протягнути” найбільш одіозні положення проекту бюджету на тій підставі, що, мовляв, бюджет це лише фінансове забезпечення програми.

 

Читайте также по теме