Депутатам-відбувайлам дали ще два тижні

Справа з притягненням до кримінальної відповідальності депутатів від «НУ-НС», схоже, завершується за традиційною схемою. Регламентний комітет, який мав розглянути винесення постанови про зняття депутатської недоторканості з Андрія Парубія та Юрія Гримчака, так і не зробив цього. На можливість такого повороту подій ще в понеділок натякнув голова парламенту Володимир Литвин, зауваживши, що профільний комітет може розглядати це питання лише після 5 днів після подання Генеральної прокуартури. Тим не менше питання зняття недорканності з “нунсівців” стало топ-темою тижня.  />  

"Сьогодні комітет не може розглядати це питання, оскільки відповідне подання Генеральної прокуратури надійшло до парламенту в понеділок, а положенням закону про Регламент Верховної Ради депутатам відведено п’ять днів на визначення позиції з даного питання.” — пояснив голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, додавши, що п’ятиденний термін ще не вичерпаний, тому розглядати справу “Парубія-Гримчака” на засіданні регламентного комітету передчасно. 

Така заява дещо здивувала присутніх, адже ще день тому регіонал з впевненістю казав, що голосування може відбутися 20 травня після того, як комітет подасть свої висновки. Про жодні норми регламенту і не згадувалось… Втім, така зміна не завадила Олександру Єфремову ще раз полякати колег з фракції “НУ-НС”. “Якщо б сьогодні в сесійну залу парламенту було винесено питання про зняття з Парубія і Гримчака депутатської недоторканності, то це рішення було б ухвалене” — запевнив він. 
  
Уже після засідання регламентного комітету його голова Володимир Макеєнко повідомив про те, що прийняте рішення взяти від депутатів "НУ-НС" письмові пояснення. Варто зауважити, що ще до засідання комітету відбулася закрита зустріч лідерів парламентських фракцій, присвячена обговоренню майбутнього обох парламентарів. Лідери фракцій зібралися для того, щоб "гранично відверто обговорити ситуацію". Одним з перших слово взяв Олександр Ефремов. Він повідомив, що Партія регіонів продовжує наполягати на розгляді подаення генпрокурора і в разі внесення його до порядку денного "забезпечить результативне позитивне голосування". Цю позицію підтримали фракції КПУ і Блоку Литвина. Правда, джерела в Партії регіонів стверджують, що позиція останнього ще може змінитися. "Зараз вони готові підтримати подання Медведька, а коли зустрінуться з Литвином і він попросить їх не втручатися, тоді їхня думка зміниться"
 
Як уже згадувалось, керівник парламенту Володимир Литвин ще на погоджувальній раді дав зрозуміти, що мирне вирішення цього питання – не виносити подання ГПУ на засідання — це найбільш прийнятний варіант, і попросив “не гнати коней”. З одного боку, Володимир Литвин не чинить перешкод коаліції, але й порушити регламент не дає. А відповідно до нього, на розгляд питання депутатами відводиться 5 днів, комітету – 20 днів, після чого через 7 днів воно виноситься в зал. Тому усі заяви, залякування та погрози виглядали, щонайменше дивними. Йдеться не лише про звинувачення фракції Партії регіонів, але й зустрічні від “НУ-НС” стосовно побиття представників опозиції. Сам “винуватець” — Андрій Парубій із сумним виразом обличчя повідав журналістам про те, що його колеги, найімовірніше, обмежаться публічними заявами в його захист, а до блокування трибуни справа не дійде.  
 
“Ми не можемо воювати за всіх. Ми точно не підемо на барикади за Гримчака і Парубія, якщо нашоукраїнці сидітимуть”, – відзначила народний депутат від БЮТу Ольга Боднар. І БЮТ можна зрозуміти. Визволяючи “пригноблюваних” колег, біло-сердечні кожного разу стикалися з невдячністю у відповідь. Так, за Арсенія Яценюка боролися, коли того хотіли скинути з крісла спікера, – нашоукраїнці сиділи. Миколу Мартиненка захищали, щоб він залишився головою фракції, – нашоукраїнці мовчали. Але чи розуміють представники “БЮТ”, що якщо “злиють” Юрія Гримчака і Андрія Парубія, нових мисливців перевірити свою удачу в боротьбі за національні інтереси вже не знайдеться? Розуміють. Більш того, зізнаються, що “регіонали” поводяться максимально цинічно, забувши, як їм комфортно жилося за Віктора Ющенка.

 Директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що якщо і дійде до суду, то справа обійдеться умовним терміном або амністією. “Чому б Президенту з панського плеча не підписати указ про їхню амністію? .. Підтекст подій такий: Партії регіонів сьогодні потрібна слухняна (хоча це буде називатися “законослухняна”) опозиція. Навіть не конструктивна, а швидше декоративна, яка б не заважала, поменше галасувала й взагалі знала своє місце. Як тільки буде вирішено питання слухняної, тихої і невпливової опозиції, буде вирішено питання тихого парламенту, який потрібен владі до 2012 року, щоб на нових виборах отримати потрібний її результат”, — зазначив він. За його словами, регіонали хочуть продемонструвати свою послідовність та розвивати тезу Віктора Януковича про те, що “демократія — це порядок”.  

Натомість, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний, що недоторканність з Парубія і Гримчака зняти можуть — на це є установка "зверху", але він сумнівається, що покарання буде в повному обсязі. "Напевно обмежаться зняттям депутатської недоторканності, але вирок може обмежитися умовним терміном — на нари нікого не посадять", — зауважив він. Експерт пояснив, що йдеться про надзвичайно важливий прецедент, далі можуть піти інші і ступінь відповідальності може бути більш серйозним. 

Варіант символічного розміну запропонував політолог Володимир Фесенко. "Опозиція буде наполягати на паралельній постановці питання про відповідальність депутатів від Партії регіонів, які також брали активну участь у подіях 27 квітня. Сторони будуть намагатися знайти якийсь компроміс і піти на мирову", — вважає він. На думку Володимира Фесенка, влада хоче показати, що при бажанні може покарати будь-кого. "Подальша доля цієї справи залежить не скільки від опозиції, скільки від влади. Значною мірою перспектива цієї справи залежить і від Володимира Литвина — він як головний парламентський начальник може безпосередньо впливати на розвиток ситуації, зокрема, на ступінь радикальності покарання. А громадська думка, як завжди, розділиться — частина українців сприйме Парубія і Гримчака як героїв, а частина — засудить і зрадіє їхньому покаранню", — підкреслив експерт. 

Голова правління Міжнародної Ліги захисту прав громадян України Едуард Багіров наголошує, що в разі проведення всіх законних процедур: подання ГПУ, згода парламентського комітету з питань етики і зняття з цих двох депутатів недоторканності, слідчі органи, виходячи із матеріалів справи, можуть ухвалити процесуальне рішення. "Спрацьовує корпоративна солідарність: рука руку миє, а руки — лице. Своїх не здають, навіть якщо це політичні опоненти. Я буду вкрай здивований, якщо народних депутатів зараз позбавлять волі. Думаю, до цього не дійде. Їхні дії, форма поведінки, причому як з одного боку конфлікту, так і з іншого, неприйнятні, але не є соціально небезпечними. Ці люди – не маніяки, не члени організованого злочинного угруповання, не можуть завдати шкоди інтересам держави і суспільства. Які б кулуарні ігри не вели представники всіх фракцій, але факт залишається фактом — ще два тижні і Андрій Пару бій, і Юрій Гримчак залишаться недоторканими, а там політична дуга вкотре прогнеться під потрібну коньюктуру.»

 

Читайте также по теме