Вита Середа
15:17 13/02/2010

Гриби не пахнуть

У Каневі нарешті вирішили проблему смороду

Екологи заборонили діяльність черкаського підприємства «Украшампіньйон». Рішення виніс Головний державний інспектор України з охорони навколишнього природного середовища Микола Костров. Він тимчасово заборонив експлуатацію обладнання підприємства через утворення та викиди ним забруднюючих речовин у повітря.

Жителі Канева та кількох навколишніх сіл хоч-не хоч, а звикли до неприємних запахів. Їх створювала суміш курячого посліду, торфу і соломи, тобто, компост, який використовується для вирощування грибів. Місцеві жителі потерпали від головного болю, скаржилися, що відколи виникла ця ситуація — зросла захворюваність, почастішали випадки алергії. І пригадували, що навіть після смерті, похмуро споглядаючи із Чернечої гори, Шевченко не раз рятував екологію Канівщини. Так, ще в радянські часи своїм авторитетом “допоміг” канівській громаді, екологам та краєзнавцям домогтися заборони будівництва хімічного комбінату, а вже за часів незалежності – виробництва із переплавки алюмінію. Проте цього разу, схоже, Кобзар довго нічим не міг “зарадити”. Винуватцем смердючої ароматерапії на Канівщині “Укршампіньйон” був упродовж п’яти років .

Підприємство розташоване у приміському селі Литвинець. Воно розпочинало свою діяльність із вирошування печериці. Але згодом без відповідних дозволів почало виробляти грибний компост, що користується неабияким попитом у виробників грибів. Адже в Україні існує тільки чотири виробники компосту. Таким чином ця продукція виявилася рентабельнішою за гриби, але місто потерпало від постійного неприємного запаху компосту.

Населення неодноразово отримувало відписки про те, що “показники у межах норми” і “шкідливих для здоров’я викидів немає”. Тим часом сморід розширював географію, добравшись мало не до центру Канева. Терпець канівчан не раз уривався, громада міста об’єднувалася проти "Укршампіньйону". Проте якихось особливо відчутних результатів це не давало. Міська влада, депутати, екологічна інспекція, прокуратура досі були неспроможні припинити недозволене виробництво. /> Нещодавно в “Укршампіньйоні” змінилося керівництво. Виконуючим обов’язки директора рішенням наглядової ради призначено канівчанина Василя Єременка, який раніше очолював Хмільнянську філію компанії “Укршампіньйон”, що переважно спеціалізується на консервуванні вирощених підприємством грибів. На зміну керівництва ніхто б не звернув уваги, якби новопризначений Єременко не заявив про початок розробки плану заходів щодо покращення екологічної ситуації. Він, зокрема, запевнив, що компанія виділятиме не один мільйон гривень на те, щоб позбутися неприємних запахів. Мовляв, до кінця року будуть споруджені накриття і фільтри на цехах, де виготовляють компост. За словами директора, вже налагоджено співпрацю з колегами з Нідерландів. Роботи з виконання проекту планується розпочати вже у другому півріччі, а закінчити до початку 2011 року.

Канівчани сприйняли цю новину без особливого ентузіазму.
Це все дуже сумнівно, — каже економіст, викладач Канівської філії Східноєвропейського університету економіки і менеджементу Роман Кучеренко, — По-перше, новий керівник, як найнятий менеджер не є співвласником підприємства, а тому не є центром прийняття подібних недешевих рішень, швидше — є їх заручником. Адже його попередник з часом таки зневірився у розв’язанні власниками цієї проблеми і не витримавши тиску відповідних органів і громадськості, пішов. По-друге, імітація початку розв’язання проблеми смороду, що вже дістав жителів міста, досить вчасно з’явилася у зв’язку із наступними місцевими виборами, що відбудуться 30 травня. Тобто, якраз в той час, коли тільки “розроблятиметься план заходів”. З усього видно, що виборчі баталії зі всеукраїнського рівня впевнено мігрують на місцевий. Канівський міський голова раніше заявляв про відсутність важелів впливу на підприємство, а тут раптом знаходить вихід із ситуації, як і більшість політиків, діючи за принципом «у перемоги багато батьків, а поразка завжди сирота».

Схоже, що Головного державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища запевнення керівництва “Укршампіньйону” щодо налагодження співпраці із Нідерландами та обіцянки спорудити спеціальні накриття у цехах, де виготовляють компост, теж не особливо вразили. Тож сьогодні підприємство не працює. Тимчасово. Канівчани зітхнули з полегшенням. І вдихнули повітря на повні груди. Чи надовго?

P.S. Рішення щодо відновлення експлуатації обладнання ЗАТ “Укршампіньйон” “може бути прийняте за умови безумовного усунення порушення вимог природоохоронного законодавства”, — йдеться у рішенні державного інспектора. До речі, у цьому документі також наголошується на тому, що оскарження цього рішення не звільняє від його виконання.

 

Читайте также по теме