“Грипозний” мільярд спробують реанімувати

Перманентний конфлікт між найбільшими політичними силами в українському парламенті — річ буденна. Із старим багажем “недотиснутих” питань почали народні обранці і нинішній пленарний тиждень.  

Народні пенсії та депутатські кривди

Цього разу на засідання погоджувальної ради мирити депутатів прийшов Володимир Литвин, який весь попередній тиждень перебував у кандидатсько-президентскій відпустці. Втім, його спроби змусити фракції конструктивно обговорювати проблемні питання особливого успіху не мали — погоджувальна рада знову переросла в хвилю звинувачень. «Мені запропонували прийти, щоб залагодити протистояння» — пояснив Голова Верховної Ради журналістам перервану відпустку нібито на підтвердження головного свого призначення — «всім потрібний». Найпершим він запропонував депутатам в терміновому порядку розглянути питання легітимності регламенту Верховної Ради, припустивши, що навряд чи хтось з цим не погодиться. Як відомо, в п’ятницю Конституційний суд втретє за останні півтора роки визнав регламент парламенту неконституційним. Володимир Литвин не прогадав: його пропозицію підтримали представники всіх фракцій. Але це питання виявилося єдиним, яке не викликало взаємних звинувачень. 

Далі тон дискусії задала фракція БЮТ, зауваживши, що новий закон про соціальні стандарти підвищує зарплати депутатам, а не простим громадянам. На переконання представників правлячої політсили, завдяки цьому закону пенсії екс-депутатів та інших чиновників зростуть у середньому на 900 гривень, а пенсії «простих смертних» — всього на 60 копійок. «Шість мільйонів пенсіонерів завдяки цьому документу отримають по 60 копійок, ще два мільйони — по 8 гривень, а депутати — по 900 гривень», — безкомпромісно розкривав карти авторів документа бютівець Андрій Кожем’якін. Партія регіонів у відповідь порадила уважніше читати закон. А регіонал Владислав Лук’янов взагалі звинуватив керівного представника фракції біло-сердечних, що той не знає як живуть 11 млн пенсіонерів. А для більшого електорального враження додав, що уряд вигадав епідемію грипу, а насправді країні загрожує інша епідемія — туберкульозу! І уряд, мовляв, це приховує.  

На цьому дискусія не згасла — представники БЮТу вирішили згадати минулотижневі кривди — “не таку” поведінку першого віце-спікера Олександра Лавриновича, вимагаючи усунути його від посади. Втім, виявилося, що Володимир Литвин має діаметрально іншу оцінку роботи свого заступника і вважає, що тому потрібно сказати спасибі за точне дотримання регламенту і висловити за це «сувору подяку».

“Грипозний” мільярд

Зрештою депутати домовились, що бюджетний комітет виконає рішення парламенту і доопрацює законопроект про виділення 1 млрд гривень на боротьбу з епідемією грипу. Для балансу було запропоновано розглянути не тільки “основний” законопроект, але і альтернативний, на якому наполягає фракція Партії регіонів. Більше того ухвалили, що навіть якщо у вівторок і середу комітет з питань бюджету не проведе своє засідання, ці законопроекти все одно будуть розглядатися в четвер першими. У разі ж, якщо жоден з них не буде підтриманий, на голосування знову буде поставлено питання про подолання вето Президента України на закон про мільярд. Якщо і цього разу документ не набере 300 голосів, його буде відхилено. 

Крім того на погодраді було заявлено про припинення реалізації одного із конфліктних сценаріїв. Очевидно, втомившись від боротьби за “грошові” закони, фракція Партії регіонів відмовилася від спроб відправити у відставку уряд. «У нас сьогодні немає більшості в парламенті, тому на сьогоднішній день це питання є неактуальним», — визнав перший віце-спікер, регіонал Олександр Лавринович.

 

Читайте также по теме