Хто оплатить рахунки рядових киян?

Зрозуміло, що цьогорічна зимова бездіяльність київської міської влади далеко не безневинна річ. На нерозчищених від снігу та криги вулицях значно зросли травматизм і кількість автомобільних аварій. Тож, на початок весни до відповідальних чиновників Київміськдержадміністрації у жителів міста накопичився певний «рахунок за комунальні послуги». Однак, відстоювання громадянами власних прав у судах так і не стало масовим явищем, а запитання, хто має сплачувати за лікування травмованих невдах-пішоходів чи понівечені автомашини не менших невдах-автомобілістів – зависло у повітрі.

Тим часом, за офіційною статистикою, порівняно з 2009 роком цієї зими вуличний травматизм у Києві збільшився у два рази. А за інформацією голови Шевченківської райдержадміністрації Віктора Пилипишина, через ожеледь потерпіли приблизно втричі більше киян. Виходячи з того, що під кінець зими погода і послуги міських комунальників не поліпшилися, простим арифметичними діями можна обчислити приблизну кількість потерпілих десь на рівні 45 тисяч осіб за весь зимовий період.

Дехто з юристів та представників опозиційних політичних сил (які ще тоді були при владі) закликали громадян притягувати чиновників до судової відповідальності. "Всіх людей, які потерпіли, прошу на колінах: не пробачайте. Якщо ви зламали руку, впали, отримали якийсь моральний, фізичний збиток, звертайтеся до суду, захищайте свої інтереси … Потрібно навчити муніципалітети, що вони повинні відповідати за все це", — заявив тепер вже екс-міністр з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко. Також він рекомендував звертатися до суду і автомобілістам, автомашини яких потрапили в аварію через ожеледицю. У свою чергу, тодішній перший заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак додав, що тим, хто подасть до суду на КМДА, інспекція готова надати письмовий висновок про те, що причиною ушкоджень стали невиконання чинного законодавства, що дасть можливість позивачеві виграти суд. />  

Серед сміливців, які прислухались до цих закликів, була 55-річна Євгенія Борщевська, судовий позов якої став першою і чи не єдиною «ластівкою» у можливій черзі подібних справ. Увечері 18 грудня біля виходу зі станції метро «Хрещатик» на вулиці Городецького вона впала і під час падіння зламала шийку стегна. Жінку терміново прооперували, довелося вставляти імплантат у тазостегновий суглоб. На лікування родина Борщевських витратила понад 50 тисяч гривень. Борщевська збиралась подаити до суду на столичну міськадміністрацію та комунальні служби і вимагати 250 тисяч гривень компенсації. Правда, родина Борщевських готова була відмовитися від судового позову, якщо влада компенсує хоча б витрати на лікування та вибачиться перед ними.
 

На жаль, явище відстоювання своїх прав так і не стало масовим. За словами юриста Сергія Львовича, причина цього полягає в тому, що подібні справи занадто обтяжливі для позивачів та нецікаві для адвокатів завдяки бюрократизму, малій рухливості судової системи. «Люди, побоюються зв’язуватися, бо вважають, що це ні до чого не призведе, бояться «загрузнути» у судовій тяганині. Вони розуміють, що доведеться витратити купу часу, нервів, грошей. Ці витрати колись потім будуть покладені на відповідача, підкреслюю, ключову фразу «колись потім». Але процедура їх отримання є вкрай складною. Тому практично ніхто до суду й не подає», — сказав він. Як повідомив юрист, максимальні суми відшкодувань за отримані травми не перевищують 1-2 тисяч гривень та й ці гроші «вибити» у ЖЕКів, які зараз не мають коштів на зарплату двірникам, практично неможливо. Це ж стосується й майнової шкоди. «Якщо машина ушкоджена – розбитий бампер, зламане колесо, виникає потреба в численних експертизах, процес затягується. У кінці-кінців, більше заплатить сам позивач», — підкреслив експерт. А компенсація моральної шкоди в українській судовій практиці, за його словами, взагалі є «фантастичним варіантом».

Слід зазначити, що через неприбрані від снігу і льоду вулиці київська влада на кілька гривень знизила комунальні тарифи, однак багато хто з киян сприйняв такий крок скоріше як знущання. Те саме можна сказати і з приводу компенсацій, які КМДА збиралася виплачувати потерпілим від ненав’язливого комунального сервісу. Адже перший заступник мера Анатолій Голубченко пообіцяв знайти на це кошти попри те, що бюджет міста на цей рік і не прийнятий, в старому є «дірка» у пять мільярдів гривень. Тому, вважають юристи, комісії райдержадміністрацій, на які покладено це завдання, робитимуть все, аби позбавити потерпілого компенсації або її занизити.

Громадяни, які за Конституцією в Україні є джерелом влади, стали у дійсності її заручниками. Чи зміниться ситуація у наступному році — під великим запитанням. Залишається нагадати, що у грудні минулого року Київський інститут Горшеніна провів телефонне опитування на тему "Оцінка киянами роботи міської влади столиці в зимовий період". Згідно із результатами опитування, більшість жителів столиці виступила за те, аби Леонід Черновецький залишив посаду голови Київської міськдержадміністрації.

Ірина Носальська

 

Читайте также по теме