Кардинал йде…

Учора прес–служба Ватикану повідомила, що Папа Римський Бенедикт XVI прийняв зречення Верховного архiєпископа, Києво–Галицького кардинала Любомира Гузара. У той же час на прес–конференції в Києві глава УГКЦ також оголосив, що вже не керуватиме Українською греко–католицькою церквою. Своє рішення 77-річний Любомир Гузар, jбраний в 2001 році після смерті його попередника архієпископа Мирослава-Іоана Любачівського, пояснив поганим станом здоров'я. Відхід від справ Блаженнійшого Любомира Гузара, поза сумнівом, буде великою втратою для Церкви, упевнені священики. А сам він йде, сподіваючись на об’єднання церков.

Із проханням про відставку через погіршення стану здоров’я Блаженнійший Любомир звернувся до Папи Римського понад два роки тому. «Хотiв би пiдкреслити, що це звернення не стало рiшенням однiєї хвилини i не зроблене пiд тиском якихось обставин, — запевнив патріарх. — Коли мене обрали 10 рокiв тому, я повідомив своїм спiвбратам, що досягши 75 рокiв, згiдно з церковним правом, хотiв би передати уряд наступниковi».

Два роки тому кардинал Гузар нагадав цi слова i почав обговорення своєї можливої вiдставки з Папою. Тривалий час релігійні лідери обмірковували рiзнi аспекти цього кроку, а римський первосвященик довго не хотiв приймати вiдставку.  Сам владика Любомир запевняє, що на його рiшення нiяк не вплинула нинішня політика. За його словами, полiтична ситуацiя змiнюється, а церква є тривалою iнституцiєю i пережила не одну неприємну ситуацiю. «Прошу пам’ятати, що верховний архiєпископ є предстоятелем УГКЦ, а третина її — поза межами України, — нагадав владика. — Тому йдеться про добро всiєї церкви».

«Не зовсім нормальним» назвав Блаженніший те, що Президент Віктор Янукович віддає перевагу Українській православній церкві Московського патріархату. «Влада не хоче з нами говорити», — підкреслив архієпископ.

Любомир Гузар не назвав свого наступника. Про нього поклопочеться синод. «Однією з причин, з якої я не боявся зробити цей крок – є той факт, що у нас є синод, церковне тіло, що складається з архієпископів греко-католицької церкви. Він обирає наступника. Я цього не можу зробити. І це дуже важливий елемент в житті нашої церкви», — наголосив він.

Інша справа, що це небувалий за декілька сотень років спосіб зміни предстоятеля. До цього верховні архієпископи або вмирали, або складалися особливі обставини, що передбачали вибори за життя наступника, який після смерті автоматично ставав главою. Так було з Андреєм Шептицьким, Йосипом Сліпим, Мирославом Іваном Любачівським.

Згідно з канонічним правом до обрання нового предстоятеля УГКЦ адміністратором церкви буде архієпископ Львівський Ігор (Возняк). Нового патріарха обиратимуть на зборах Священного синоду за участі єпископів з усього світу. На вибори відводиться два місяці.

Про свої ж плани на майбутнє Любомир Гузар говорить за допомогою алегорії. « В Америцi є вiдомий мюзикл «Зупинiть свiт, я хочу вийти». А я не хочу виходити. Я ще не дав собi вимурувати печi, на якiй би мiг всiстися як старий дiд».

Читайте также по теме