Кінець владі райрад у столиці

Останній робочий день для 750 районних депутатів Києва буде 31 жовтня. Під час позачергового засідання Київради 9 вересня столичні депутати вирішили ліквідувати районні ради міста. Таке рішення підтримали всі без винятку фракції – 95 із 107 присутніх у залі засідань столичних обранців

За три дні до офіційного старту виборчої кампанії депутати Київради все ж вирішили ліквідувати районні ради міста та їхні виконавчі органи – райдержадміністрації. Згідно з рішенням, владні функції в районах після 31 жовтня почнуть виконувати реформовані адміністрації, керівництво яких, за планами Київміськдержадміністрації, буде повністю змінене. За словами першого заступника мера столиці Олександра Попова, кадри збережуть свої робочі місця, якщо за півтора місяці, які їм залишилось працювати, зможуть довести свій професіоналізм. Тобто читай – встигнуть домовитись із КМДА.

Процес ліквідації райрад у Києві був запущений О.Поповим ще 25 серпня, коли він, виступаючи перед столичними депутатами, закликав підтримати звернення до парламенту, в якому було прохання надати Київраді право скасовувати райради. Тоді із великими зусиллями та скандалами це рішення підтримали 65 депутатів, причому три з них були опозиційними депутатами із фракції БЮТ, а один – кличківець, якого після голосування вигнали з партії. Прохання тепер вже Києва Верховна Рада розглянула 7 вересня: це питання було внесене з голосу під самий кінець засідання і проголосоване коаліцією. 

Отримавши повноваження ліквідувати райради столичні депутати у прискореному режимі вирішили ініціювати спеціальне засідання, на якому це питання було єдиним в порядку денному. Спостерігання за діями депутатів викликало навіть деякий подив, адже такої єдності в голосуванні у залі давно не було. Проти цього рішення виступили лише 12 депутатів від партії “Батьківщина”, які входять до складу фракції Блоку Юлії Тимошенко, всі ж інші, навіть затяті опозиціонери кличківці, натиснули зелену кнопку. Яким чином ставленик Януковича у Києві О.Попов переконав депутатів проголосувати за це рішення залишилось загадкою, але факт залишається фактом. 

Противниками ліквідації райрад, окрім, звісно, всіх районних депутатів, були представники партії “Батьківщина” у Київраді на чолі із депутатом Тетяною Меліховою. Ними був запропонований альтернативний проект рішення, щодо проведення в Києві референдуму, для того щоб кияни самі змогли вирішити: ліквідовувати райради чи ні. Депутати майже одноголосно винесли його на голосування, однак після критики з боку секретаря Київради Олеся Довгого, відхилили. 

На думку Тетяни Меліхової, депутати вчинили неправильно, мовляв, кияни мають самі вирішити. Також вона додала, що багато грошей внаслідок ліквідації райрад не заощадять, а зменшення кількості представницьких органів відірве владу від народу. Головний же мінус, вважає Тетяна Меліхова, полягає в тому, що у киян відібрали право голосувати за депутатів, які згідно із вдосконаленим виборчим законодавством, мали б обиратись по мажоритарних округах. 

Екс-міністр юстиції Микола Оніщук, коментуючи це рішення, наголосив, що тепер киянам буде легше вирішувати свої нагальні проблеми, однак у місті посилиться адміністративна лінія, яка керується через О.Попова з Адміністрації Президента. Хоча, за його словами, згідно з Європейською хартією про місцеве самоврядування це правильне рішення. Оніщук відзначив, що в цьому документі наголошується, що всі міста мають мати лише один представницький орган.

Лідер фракції Блоку свого імені Віталій Кличко пояснив голосування його фракції за ліквідацію райрад тим, що райради нічого в Києві не вирішували і вибори до них ситуацію в столиці не змінили б. Її можуть змінити вибори до Київради і міського голови, тому він буде ініціювати референдум, на якому у киян запитають чи хочуть вони висловити недовіру Київраді, меру та чи хочуть голосувати за районних депутатів. Однак він так і не прокоментував тезу про те, що Блоку Кличко доведеться знову створювати ліквідовані ними райради, якщо кияни на їхньому ж референдумі захочуть голосувати за районних депутатів. />  
У Блоці ж Черновецького вважають, що ліквідація районних представницьких органів покращить систему управління Києвом. За словами співголови фракції у Київраді Алли Шлапак, за снігові завали на дорогах минулої зими відповідали саме райради і тепер цього більше ніколи не повториться. Однак А.Шлапак зазначила, що особисто їй було важко голосувати за ліквідацію райрад, оскільки її політсила вела роботу з підготовки кандидатів на посади районних у місті Києві депутатів і тепер цей потенціал залишиться невикористаним. 

Головна теза прихильників ліквідації райрад полягає в тому, що на утримання депутатського корпусу десяти районів міста витрачались величезні кошти, а тепер їх можна спрямувати на щось корисне. За підрахунками О.Попова ліквідація райрад та їх виконавчого органу – райдержадміністрацій, дозволить зекономити десятки мільйонів гривень. Також при ліквідації райдержадміністрацій у Києва з’являється можливість переробити їх і створити нові, із більш вдосконаленою системою управління.  

Разом із тим слід погодитись, що райради дійсно не вирішували якихось нагальних питань в місті Києві і майже не мають прав. Їхні повноваження зосередила Київрада і вона перебрала на себе найсмачніші шматки комунального «пирога». Єдине, за що дійсно відповідають райони, так це благоустрій. Повноваження ж виділення землі, встановлення МАФів, ремонту доріг та озеленення у райрад були забрані і єдине, що залишалось депутатам районів – приймати рішення про приватизації підвалів та горищ. Щоправда, тепер — лише до 31 жовтня.

 

Читайте также по теме