Маленький ювілей Великого Скульптурного Салону

У Києві відкрився традиційний Великий скульптурний салон. На цю подію з нетерпінням чекали не лише митці, зокрема скульптори, а й колекціонери, мистецтвознавці та звичайні поціновувачі мистецтва пластики. Цього року Великий скульптурний салон відзначає свою першу круглу дату й – 5 років від першої спроби зібрати під одним дахом сучасну українську скульптуру. П”ятиріччя Салон відзначає у новому галерейному просторі “Мистецького арсеналу”, демонструючи не лише нові можливості і творчі надбання, а й промовисто заявляючи про майбутні горизонти.

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Під час прес-конференції з нагоди відкриття Великого скульптурного салону, генеральний директор “Мистецького арсеналу” Наталя Заболотна запевнила, що від 2007 року він перетворився на одну з найяскравіших подій у вітчизняному культурно-мистецькому просторі. „За п’ять років свого існування Великий скульптурний салон суттєво вплинув на розвиток сучасної скульптури та формування відповідної ніші на вітчизняному арт-ринку, змінивши в цілому ставлення до цього виду мистецтва, як митців, так і пересічних споживачів”, — сказала Н. Заболотна.

Вона також зауважила, що кожного разу в процесі підготовки і відбору наступних учасників Салону, його організатори відкривають все більше нових і талановитих скульпторів, переважно з регіонів, які однаково вражають свіжими творчими ідеями, майстерністю втілення і оригінальністю техніки виконання.
decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Цього разу Великий скульптурний салон розмістився на площі близько 10 тисяч квадратних метрів. За словами організаторів, на участь в ньому надійшло понад 60 заявок з різних регіонів України. „У нас вперше з’явилася можливість вибирати авторів і скульптури, — зазначив куратор Олександр Соловйов, — але єдиним критерієм відбору була якість робіт. Тому, з усією авторитетністю запевняю, що тут представлено найкраще, що є на сьогоднішній день в Україні”.

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

У галерейному просторі представлено кілька сотень робіт від 40 провідних вітчизняних майстрів скульптури, які своїми колекціями демонструють яскраву палітру тенденцій сучасної української пластики. Серед них – чимало молодих митців, але є й доволі відомі імена: Костянтин Синицький, Зіновій Федак, Наталія Мудрук, Василь Бик, Олександр Сухоліт та інші.

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />
decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />
Головною сенсацією цьогорічного Великого скульптурного салону є унікальна колекція — повне зібрання шедеврів пластики неперевершеного майстра французького імпресіонізму Едгара Дега (1834 — 1917). Зокрема, у “Мистецькому арсеналі” експонуватиметься 74 бронзові скульптури Едгара Дега, відтворених зі збережених воскових фігур та виконаних на замовлення спадкоємців майстра після його смерті у знаменитій ливарні Вальзуані (Франція). Окрасою експозиції є одна з найвідоміших у світі скульптур – „Юна танцівниця”. До речі, це єдина скульптура, яку художник експонував за життя.
decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />
Юна танцівниця
Пластичні етюди Дега найповніше виражають творчій настрій художника у той період, коли він почав стрімко втрачати зір. У своїх роботах Дега залишився вірним головним мотивам своєї творчості — майстра завжди надихали витончені образи танцівниць, купальниць, граційні фігури коней, тощо. Покладаючись на відчуття, майстер домагався виразної передачі миттєвого руху, гостроти і несподіванки пози, зберігаючи при цьому пластичну цілісність і конструктивність фігури.
decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />

Один з організаторів Салону і куратор експозиції робіт Дега відомий український художник і власник галереї „Ательє Карась” Євген Карась пояснив: „ Для того, аби найкраще зрозуміти і відчути глибину майстерності скульптур дивовижного генія Едгара Дега, в приміщенні “Мистецького арсеналу” відведено окремий простір, де створено особливу атмосферу тієї епохи, коли творив майстер. Експозиція складається з трьох розділів, що уособлюють синтез музики, танцю і візуального мистецтва”. Зокрема, музичну стихію доби експресіонізму представляють найвідоміші французькі композитори Клод Дебюссі, Морис Равель, Ерік Саті… Візуальну картинку створює арт-фільм і стенди, де представлено усі роботи Едгара Дега.

decoding="async" alt="" src="/assets/img/blank.jpg" />
Пані Заболотна розповіла, що ідея привезти колекцію скульптур відомого імпресіоніста Едгара Дега народилася у колекціонера і засновника “АртФонду” Ігоря Воронова, який є давнім другом і меценатом Великого скульптурного салону. У минулі роки за його сприяння на Салонах в Українському домі вже експонувалися унікальні скульптури ар-деко Деметра Чипаруса, колекції шедеврів авангардного художника Альберто Джакометті, засновника дадаїзму Ганса Арпа, а також твори класиків скульптурного мистецтва 20 століття – Генрі Мура, Пабло Пікассо, Огюста Родена, Сальвадора Далі та вихідця з України Грегора Крука. Наразі, скільки коштував цей проект колекціонер не розголошує. Але страхова компанія „Брокбізнес” озвучила цифру страховки колекції скульптури Дега — 3 млн. 968 тис. грн.
Організатори події зазначають, що Великий скульптурний салон щорічно відвідують десятки тисяч шанувальників мистецтва, адже це єдиний в Україні художній проект, який цілісно відображає різноманітні процеси, що відбуваються у сучасній скульптурі. І наразі, його засновники мають досить високі амбіції дістатися рівня відомих світових мистецьких подій. Зокрема, заради здійснення цієї мети, існуючий віднедавна благодійний фонд „Мистецький Арсенал” відкриває Клуб Друзів “Мистецького Арсеналу”. За задумом, він має на меті об’єднати українських благодійників та міжнародні компанії, а також культурні інституції, фонди і окремих меценатів, які прагнуть підтримати один з наймасштабніших гуманітарних проектів в країні і сприяти створенню позитивного культурного іміджу України у міжнародному культурному просторі.

Читайте также по теме