Неконфліктний варіант

На цьому пленарному тижні Верховна Рада вирішила відійти від "пригод" і не розглядати спірні питання та такі, що викликали протести опозиції. Голова Верховної Ради Володимир Литвин на початку вчорашнього засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів повідомив, що на поточному пленарному тижні планується розглянути більше 90 документів, серед яких проект Податкового кодексу депутата Миколи Катеринчука, який у вівторок успішно "зарубали", а також урядовий варіант змін до Бюджетного кодексу. Було також вирішено відкласти розгляд законопроекту "Про порядок проведення і організацію мирних заходів", через який під стінами парламенту зібралось кілька сотень мітингувальників. 

Акція противників цього законопроекту вийшла на диво результативною. Гучний протест за вікнами Верховної Ради таки привернув увагу депутатів і до мітингувальників вийшов депутат від БЮТ Андрій Шевченко. Політик пообіцяв домагатися зняття законопроекту з порядку денного і підбадьорив присутніх революційним "Но пасаран!" Згодом вийшов і сам спікер Володимир Литвин, якого зустріли оглушливим "Ганьба!" Пізніше, на погоджувальній раді Володимир Литвин запропонував відкласти розгляд цього документа. "До мене вранці приходила делегація з проханням не виносити цей законопроект на розгляд. Я думаю, варто було б нам не шукати пригод на порожньому місці — і варто було нам відкласти, комітету опрацювати, зустрітися з керівниками ініціативних груп". Водночас депутат із фракції спікера Олег Зарубінський запропонував надіслати законопроект на розгляд Венеціанської комісії. Таким чином, спікер і його фракція підтримали дві з трьох вимог протестувальників. Ті ще вимагали, аби були проведені парламентські слухання щодо цього проекту за участі представників громадських і правозахисних організацій.

Владна фракція відреагувала спокійно, але голова Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу назвав законопроект "Про порядок проведення і організацію мирних заходів" "одним із найдемократичніших в історії незалежності України". Крім документа у проекті порядку денного пленарного тижня більше не виявилося жодного іншого документа, проти ухвалення якого раніше виступали представники опозиції — "Про всеукраїнський референдум" (допускає можливість прийняття Конституції на референдумі), "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" (виключає із законодавства декларацію про намір України стати членом НАТО), а також "Про судоустрій і статус суддів" (обмежує повноваження Верховного суду). Їх відсутність у порядку денному Володимир Литвин пояснив тим, що згідно з регламентом Верховної Ради народні депутати до 17 червня можуть вносити до них поправки. Втім, спікер одразу ж уточнив, що ці проекти будуть розглянуті до кінця поточної сесії.

Уже під кінець засідання представники опозиційних фракцій зажадали створити тимчасову слідчу комісію з розслідування можливих наслідків рішення Арбітражного трибуналу Торговельної палати Стокгольма, що зобов`язав компанію "Нафтогаз України" повернути “РосУкрЕнерго” 12,1 млрд кубометрів газу, а також близько $200 млн. "Ціна питання дуже велика, тому тут потрібно серйозно розібратися", — сказав голова фракції БЮТ Іван Кириленко. Ще одним камінцем на шляху мирної течії засідання погоджувальної ради стала вимога опозиційних сил винести на розгляд на середу (день опозиції — ред.) питання, щодо звільнення міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. Підставою для такої ініціативи стали слова Анатолія Могильова про те, що В’ячеслав Чорновіл сидів як кримінальний злочинець, оскільки в СРСР не було політвязнів, а Віктора Януковича при цьому прирівняв до політично репресованого. Також опозиціонери згадали про утиски журналістів та протиправні дії силовиків. Проте, очевидно, для відставки міністра цих “гріхів” малувато. Не можуть цього не розуміти і її ініціатори. Тож, схоже, усе це не більше ніж спроба зчинити черговий легкий гвалт у парламенті.  

 

Читайте также по теме