Парламентська недієздатність як найбільш реальна перспектива

Провідні українські експерти, оцінюючи нинішню парламентську діяльність,одностайні в одному — ефективної роботи від депутатів під час нової сесії і до президентських виборів очікувати не слід. Після того як депутати почали блокувати трибуну у новому сезоні сесійних /> засідань, Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив: "Верховна Рада повинна працювати. Вважаєте інакше, сліпо йдете за вказівками? Тоді давайте приймемо рішення про припинення її діяльності через саморозпуск".

Прозвучало це, як мінімум дивно, адже ще не встигли охолонути розмови про можливий розпуск Верховної Ради Президентом, який втратив цю можливість за півроку до виборів нового глави держави. Тим не менш заява миттєво викликала резонанс і привід для подальших розмов. Власне, і сам Президент України Віктор Ющенко несподівано виступив «союзником» спікера і висловив думку, що саморозпуск Верховної Ради є одним зі шляхів подолання проблем її недієздатності.

В Україні більшість політологів в один голос говорить про неможливість розпуску Верховної Ради до президентських виборів. Скажімо, експерт В’ячеслав Ковтун називає питання, яке підняв Віктор Ющенко, простою сублімацією його бажань та указів, які видані у 2007-2008 роках. З думкою політолога погоджується депутат від фракції БЮТ Володимир Яворівський, доводячи неправомірність такого кроку. «Саморозпуск може відбутися у двох випадках. Перший, це тоді коли буде зібрано 150 голосів, а це може зробити лише Партія регіонів. Та переконаний, що це нереально, тому, що із цих 150 депутатів більше половини стоїть на грані невключення до списків під час наступних виборів, тому для них важливе перебування у Верховній Раді.
Другий варіант, це коли Верховна Рада може проголосувати за саморозпуск, але тут потрібно 226 голосів, але їх не дасть ані Партія регіонів, ані БЮТ, ані Блок Литвина, ані Компартія. Тому це є абсолютно нереальним, а те, що відбувається зараз, є своєрідним залякуванням, що от може бути саморозпуск. З боку Президента це також неможливо. Думаю, парламент буде працювати, але так як він робив це останнім часом неефективно і безрезультативно, аж до виборів».

Експерти наголошують, що жодних правових та фактичних підстав до розпуску парламенту не існує, а відтак звернення Президента виглядає як просто риторика, яка не матиме жодних наслідків. Заява ж Володимира Литвина виглядає продовженням гри, спробою вийти з тієї ситуації, в якій він опинився. Щоправда, після чергового невдалого робочого дня та неуспішної спроби домовитись з регіоналами Голова Верховної Ради назвав неможливим саморозпуск та розпуск Ради взагалі і наголосив на необхідності змінити
виборче законодавство. «Я запропонував, якщо ми не можемо працювати — саморозпуститися. Це не є правомірним виходом із положення, але правовим не є також шлях, коли найвищий орган в державі не працює. Тут нам треба дати відповідь в політичній, моральній і правовій площині. Якщо депутати не хочуть працювати, треба написати заяву, бо тоді, коли будуть написані заяви і Верховна Рада офіційно буде непрацездатною, можна ставити питання про проведення дострокових парламентських виборів. А доти про саморозпуск говорити рано. Якщо немає бажання працювати і немає права розпуститися, давайте змінимо Закон про вибори Президента, тоді таке рішення буде політичним. Бо з цього глухого кута можна знайти лише один вихід — закрити цю Верховну Раду, але зробити це правомірно”.

Фракція комуністів переконана, що Верховна Рада нині не має морального права саморозпускатися. Більш того, така процедура, як саморозпуск парламенту, не має правових підстав, наголошує народний депутат від фракції комуністів Олександр Голуб. «Сьогодні існує декілька політичних сил, які не зацікавлені в працюючому парламенті. Перш за все в цьому зацікавлений Президент, тому що він тоді залишається єдиною легітимною гілкою влади, адже уряд у нас до кінця не сформований. За таких умов він отримує досить хороші умови для впливу на результати президентських перегонів. По-друге, фінансові кола, які, з однієї сторони, стоять за спиною БЮТ, а з іншої — за спиною партії регіонів. Вони домовились між собою, так само, як це було з розподілом коштів на ЄВРО-2012. Їм просто не потрібний контроль з боку парламенту для прикриття подібних афер. І, звісно, ці політичні сили не хотіли б, щоб інформаційний простор займали інші. Тому, звичайно, всі вони зацікавлені в такому сценарії. На мою думку і на переконання фракції комуністів, Верховна Рада має працювати. Накопичилось дуже багато проблем, адже не прийнято бюджет країни, невідомо, що буде з виборчим законодавством, жахлива ситуація в суддівській системі, ну і зрештою треба приймати соціальні стандарти, про які так галасують регіонали. Верховна Рада має працювати, інша справа, що в цьому не зацікавлені з одного боку, представники олігархічних кланів, а з іншого — Президент і його оточення. Тому Верховна Рада стала заручником цієї ситуації".

 Що стосується взагалі дострокових парламентських виборів, то «Наша Україна-Народна Самооборона» не має нині достатніх ресурсів на них. Можна спрогнозувати, що оточення Віктора Ющенка, зараз малює різні схеми для продовження його президентського правління і дострокові парламентські вибори могли би бути певним елементом такої схеми. Але мало хто зацікавлений, щоб президентські вибори були перенесені, тому такі маневри приречені на поразку.

Що ж до Партії регіонів, дії якої й спричинили чергову порцію заяв щодо дострокових парламентських виборів, то думки її представників з цього питання відверто різняться. Лідер біло-блакитних висловив думку що, ці кроки призведуть тільки до погіршення ситуації і порадив цього не робити. Та вочевидь Віктор Янукович забув скоординувати свою позицію з однопартійцями. Коли перший віце-спікер Олександр Лавринович на засіданні опозиційного уряду говорив, що юридичних підстав для саморозпуску парламенту
немає, його колега регіонал Владислав Лук`янов назвав такий розвиток подій очищенням для держави. «Я цього не підтверджую і не спростовою, але я не виключаю такого розвитку подій. Хоча я розумію, що це підвищує політичні ризики і зменшує керованість, думаю, такий розвиток подій, з одного боку, міг би піти і на користь».

Саморозпуск – це природне право парламенту. Він можливий з доброї волі більшості депутатів, які ухвалили це рішення. Але такого в українській політичній історії ще не було. І очевидно, поки що не буде.

 

Читайте также по теме