Парламентський вересень буде гарячим

Перша після літніх канікул погоджувальна рада депутатів Верховної Ради розпочалась багатообіцяюче. Опозиціонери натякнули, що можуть знову вдатися до блокування парламентської трибуни, а представники коаліції оголосили про наміри внести зміни до Конституції. Втім, і перші, і другі визнали, що новий політичний сезон буде важким та гарячим.

Відкриваючи вчорашнє засідання погоджувальної ради лідерів парламентських фракцій та голів комітетів, Голова Верховної Ради Володимир Литвин закликав шукати компроміси з усіх спірних питань та "не демонструвати практику “один одного переламати". Втім, ініціатива спікера не знайшла належної підтримки в опозиції. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко тут же зажадав від коаліції включити до порядку денного першого сесійного засідання пакет соціальних законопроектів. Якщо їх не буде виконано — БЮТ пригрозив акціями. "Ми блокуватимемо трибуну. Президія прийняла відповідне рішення, якщо не будуть розглянуті наші пропозиції: мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово–комунальні послуги, мораторій на підвищення пенсійного віку для жінок, проект закону про введення податкових канікул для малого бізнесу та проект закону про забезпечення енергетичної безпеки України (в цьому документі йдеться про колізію довкола газу, який за рішенням Стокгольмського арбітражного суду "Нафтогаз" має повернути "Росукренерго". — ред.)", — заявив голова фракції БЮТ.

Але коаліція плавно "пересунула" ці питання на середу — на так званий "опозиційний день".  /> "Зрозуміло, ми не будемо проти того, щоб вони внесли ті пропозиції, які вважають за потрібне розглянути, на день, коли порядок денний формується опозицією", — пояснив депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов. Але середа не зовсім влаштовувала БЮТівців, адже саме на вівторок, а не середу під Верховною Радою був призначений опозиційний мітинг.

Так і не ухваливши рішення за наслідками виступу лідера фракції БЮТ, учасники засідання перейшли до обговорення перспектив прийняття Податкового кодексу. "Тексту цього документа не існує в природі, — обурився голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) як тільки керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що Верховна Рада планує заслухати інформацію уряду про підготовку кодексу. Зрештою, перший віце-прем’єр Андрій Клюєв пообіцяв, що урядовий проект Податкового кодексу буде зареєстрований вранці. 

Одним із гострих питань сесійного вересня може стати спроба відставки віце–прем’єр–міністра Сергія Тігіпка. Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко закликав членів коаліції розглянути питання щодо відповідальності Тігіпка за ситуацію в країні. Петро Симоненко заявив, що саме лідер "Сильної України" вів переговори з МВФ і "не завжди, так скажемо, в інтересах держави". "Давайте, щоб відповідав Тігіпко у нас за все те, що відбувається, в тому числі і в суспільних настроях", — сказав він.Поки що настрої комуністів не поширилися на всю коаліцію. Зокрема, Голова Верховної Ради переконаний, що парламент не ухвалить рішення про відставку "економічного" віце–прем’єра.

 

Читайте также по теме