Підприємці хочуть «спрощенки»

Ще більше тижня до прийняття нової редакції Податкового кодексу, а під стінами Верховної Ради уже зібралось близько 2 тисяч невдоволених підприємців. Зокрема, мітингувальники виступили проти відмови від спрощеної системи оподаткування. «Нам хочуть накинути зашморг на шию — Кодекс Азарова і Тігіпка (КАТ), за яким необмежені права має лише податкова, а ми повинні віддати останнє», — скаржились учасники акції. Вони також звернули увагу на те, що після прийняття проекту Податкового кодексу з 1 січня 2011 року спрощена система для юридичних осіб скасовується взагалі, а для фізичних осіб-підприємців єдиний податок зросте. Подібні акції протесту відбулися і в областях.

До мітингувальників вийшов голова парламенту Володимир Литвин. Вислухавши їхні вимоги він запропонував вибрати групу представників, які в парламентському комітеті з питань податкової і митної політики ознайомилися б з пропозиціями і змінами до проекту Податкового кодексу, «а також висловили свої пропозиції для того, щоб в процесі ухвалення рішення ми вийшли на той варіант, який буде сприйнятий суспільством і знайде підтримку». А уже пізніше спікер звернувся до керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука і голови профільного парламентського комітету Віталія Хомутинника з проханням забезпечити роботу з підприємцями.

У свою чергу Віталій Хомутинник пообіцяв, що зустрінеться з представниками учасників акції, хоча визнав, що їхні вимоги йому не зрозумілі. «Всі питання, які хвилюють як спрощенців, так і інші сектори економіки, будуть узгоджені. Податковий комітет при підготовці проекту кодексу працює з представниками асоціацій підприємців в режимі постійних робочих груп. Ми вже знайшли порозуміння щодо порогу реєстрації спрощенців, тобто з 300 тисяч практично підняли вже до 500 тисяч гривень поріг реєстрації для спрощенців. Ми підняли бар'єр по найманим особам — у першому читанні це було 2 людини, зараз комітет запропонував 4 людини найманих працівників для спрощенців», — сказав він.

На думку голови комітету, ті підприємці, які прийшли під стіни парламенту, просто не знайомі з напрацюваннями до проекту Податкового кодексу. Тим не менше, Віталій Хомутинник пообіцяв, що комітет проведе чергові зустрічі з представниками підприємців для узгодження позицій щодо проекту кодексу.

Водночас член комітету з питань податкової і митної політики Ксенія Ляпіна запевнила журналістів, що жодного рішення, щодо спрощеної системи комітет не приймав. «Ніякого рішення щодо підготовки другого проекту не було. Тому, можливо, Віталій Хомутинник мав на увазі те, що схиляється підтримати пропозиції підприємців, то це було б дуже добре, але це не рішення. І вимоги підприємців остаточно не вписано в проект кодексу. Тобто, це його особиста думка», — сказала вона

Депутатка вважає, що підприємці «заспокояться тоді, коли буде рішення Комітету врахувати їхні вимоги». «Сьогодні закінчується двотижневий термін подання проекту Податкового кодексу Верховної Ради. Тобто, або вимоги підприємств будуть враховані сьогодні вечері, або взагалі не будуть враховані», — сказала вона. При цьому, К. Ляпіна припустила, що у такий короткий термін Комітет не встигне розглянути всі поправки. «Тому це рішення про врахування вимог підприємців навряд чи буде ухвалене», — зазначила депутат

Тим часом в іншому парламентському комітеті з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва вважають, що приймати Податковий кодекс у тому вигляді, в якому він існує сьогодні, навіть з поправками, — неприпустимо. За словами голови комітету Наталії Королевської, це призведе до знищення, як мінімум 200 тисяч робочих місць. «Поправки до Податкового кодексу, про які сьогодні говорять, не вирішують проблему в корені. Підприємці вимагають повернути спрощену систему оподаткування у тому вигляді, в якому вона існувала на 1 січня 2010 р. А прийняття Податкового кодексу призведе до знищення малого та середнього бізнесу, або ж велика його частина буде змушена піти у тінь. В результаті знищення, по суті, спрощеного оподаткування, України втратить 200 тис. робочих місць. Тому Податковий кодекс — це геноцид для малого і середнього бізнесу», — заявила вона.

У Кабінеті міністрів одразу ж поспішили спростувати цю думку. Так, Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що після прийняття Податкового кодексу ніхто з підприємців не втратить роботу, оскільки документ не містить таких норм. «Податковий кодекс не містить норм, які передбачали б скорочення чотирьох мільйонів людей», — підкреслив головний урядовець. Він відзначив, що «якщо щось і скорочується, то це — фіскальний тиск». «Кодекс направлений на те, щоб у нас в країні податки були нижчі, але щоб ці понижені податки платили всі», — підсумував він

Як варіант розвитку подій віце-спікер парламенту Микола Томенко запропонував взагалі зупинити тривалий процес ухвалення Податкового кодексу й подати, нарешті, до Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік. Політик зазначив, що проект Податкового кодексу, незважаючи на тривалу роботу над ним, досі викликає критику і з боку підприємців, і з боку Адміністрації Президента. «Начебто було громадське обговорення, ніби все врахували. Але сьогодні поправок до другого читання вже більше тисячі. До цих пір є жорстка критика підприємців, позиція яких не врахована. І дивно, що чуємо ще критику Адміністрації Президента. Якщо і Президент проти, і підприємці проти, то хто і для кого писав цей Податковий кодекс?», — сказав він. На думку політика, бажання сформувати бюджет на наступний рік на основі нового Податкового кодексу може призвести до зриву бюджетного процесу, в принципі.

Експерти запевняють, що в такому форматі, як в Україні, спрощеної системи оподаткування в цивілізованих країнах не існує. У той же час, на їхню думку, якщо проект Податкового кодексу набуде чинності у нинішньому вигляді, значна частина фізосіб-платників єдиного податку з наступного року змушена буде перейти або на загальну систему оподаткування, або в «тінь». Якщо уряд посилює фіскальний тиск на малий бізнес, то він мав надати альтернативні інструменти його підтримки. Це, наприклад, можуть бути спрощення бухгалтерської і податкової звітності. Саме така форма допомоги використовується в країнах ЄС. Інакше, «перемога» податківців завершиться більшою кількістю проблем в економіці, аніж зараз їх створюють платники єдиного податку.

 

Читайте также по теме