Підвищення пенсійного віку — неминуче

55 років для жінок і 60 – для чоловіків: пенсійний поріг в Україні є одним із найнижчих у Європі. Нині такий рубіж для виходу на пенсію підтримують лише в Росії та Білорусі. В більшості європейських країн збільшення пенсійного віку почали практикувати ще у 90-х роках минулого століття. В Україні ж про підняття пенсійного віку на усіх рівнях від урядових рішень і до експертного обговорення, заговорили лише недавно. Так, недавно стало відомо, що силовим відомствам України доручено вивчити можливість збільшення стажу, потрібного для отримання мінімальної пенсії військовослужбовцям та особам рядового і керівного складу, щоб знизити дефіцит Пенсійного фонду. Втім варто зазначити, що віце-прем`єр-міністр з економічних питань Сергій Тігіпко заявляв, що уряд поки не планує підвищувати пенсійний вік для жінок, але в той же час, можливо, обмежить максимальний рівень пенсії.

“Вирішення проблеми збалансування Пенсійного фонду є однією з першочергових задач і потребує вжиття непопулярних заходів.” — заявила перший заступник голови адміністрації президента Ірина Акімова. “Для збалансування Пенсійного фонду, в будь-якому випадку, ми будемо йти по шляху непопулярних заходів, але йти обережно і поступово”, — сказала вона. За словами чиновника, одним із заходів є поступове підвищення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків. Як уточнила Ірина Акімова, це питання буде стосуватися жінок, які за своїм віковим критерієм (до 35-38 років) будуть претендувати на участь у другому, накопичувальному рівні пенсійної системи.

Але таке підвищення пенсійного віку не запроваджуватиметься в 2010 році, пороговий вік 35-38 років є експертною оцінкою, яка ще вимагає уточнення. Заступник голови адміністрації Президента пояснила, що середня тривалість життя жінки в Україні більша і навантаження на Пенсійний фонд вони створюють більше, що має враховуватися у питанні його збалансування. “І чому б не дати можливість нашим жінкам працювати довше? Це призведе до збільшення абсолютного рівня пенсій, тому що буде враховуватися більший трудовий стаж”, — додала Ірина Акімова і зазначила, що паралельно необхідно обмежити максимальний розмір пенсій і регулювати систему пенсійних пільг, поступово перекладаючи багато подібних пільг на професійні фонди.  /> “Якщо уряд не вдасться до підвищення пенсійного порогу, за декілька років українська пенсійна система опиниться на межі краху.” — підсумувала вона.

Аргументи “за” і “проти”

Категорично проти збільшення пенсійного віку виступають профспілки. За словами народного депутата, голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця, стан здоров’я та умови праці українців поки не дозволяють вдаватися до таких реформ. “Дуже багато чинників у цьому питанні, але моя позиція – цього не можна робити”, – зазначає він.

Водночас в Інституті демографії та соціальних досліджень вважають, що попри рекомендації іноземних партнерів, такий непопулярний захід – перш за все, національний інтерес. Погоджуються із потребою збільшенням пенсійного порогу і економісти, що останнім часом б’ють на сполох: через старіння нації в Україні зростає кількість пенсіонерів, натомість – меншає працездатних громадян. За даними уряду, в березні дефіцит Пенсійного фонду вже сягнув 34 мільярдів гривень. Фахівці запевняють, що якщо не вдатися до підвищення пенсійного порогу, з кожним роком надходження до фонду невпинно зменшуватимуться, зате зростатиме потреба в державних дотаціях.

На думку директора Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук Елли Лібанової, збільшувати пенсійний вік потрібно поступово, а саме – кожного року на 6 місяців і лише – в комплексі з іншими заходами. “Ідеально було б спочатку підвищити поріг жінкам до 60 років, а потім, якщо покращаться демографічні показники щодо чоловіків, потроху підняти до 62 років для обох статей”, – додає вона. Про необхідність підвищення пенсійного порогу в Україні не раз заявляли у Світовому банку та Міжнародному валютному фонді. Фахівці світового банку пропонують знизити рівень максимального розміру спецпенсій, які отримують колишні чиновники та депутати. Непопулярні реформи, на думку міжнародних експертів допоможуть скоротити витрати Пенсійного фонду. Згідно із пропозицією МВФ, українці мають виходити на пенсію на п"ять років пізніше ніж зараз. Відповідно для чоловіків пенсійний вік має становити 65, а для жінок — 60 років. 

За словами Елли Лібанової , в усіх країнах, на всіх ринках праці і за будь-якої системи соціального забезпечення розмір пенсії, яка виплачується із солідарної системи, завжди є меншим за розмір заробітної плати. «Відповідно, коли рано настає пенсійний вік і ще є сили та бажання працювати, у людини забирають частину її доходів, хоча вона ще може працювати. А в левовій частині країн світу заборонено оплачувати роботу при отриманні пенсії із солідарної системи або ж існують дуже серйозні обмеження. Така ситуація, як у нас, мало де є”, – підкреслила експерт. За її словами, якщо нічого не змінювати у системі, зокрема, дівчатка, яким сьогодні по 5 років, отримуватимуть пенсію, що дорівнюватиме 20% заробітної плати.

“В Україні середньоочікувана тривалість життя (показник, що вказує, скільки у середньому проживе людина при настанні пенсійного віку і враховує ризики смерті винятково у цьому віці) жінок при досягненні пенсійного віку трохи перевищує 23 роки. Середньоочікувана тривалість життя чоловіків, при досягненні 60 років, трохи більше 14 років. Це – мало, однак, хоч як це парадоксально, відповідає тривалості життя на пенсії у розвинених країнах. І не варто плутати цей показник з середньоочікуваною тривалістю життя при народженні, який враховує ризики смерті на першому році життя (коли вони дуже високі), а також у ранньому дитинстві та у підлітковому віці.” — пояснила Елла Лібанова і додала , що представники обох статей мають іти на пенсію в одному віці. 
“У переважній більшості країн світу, особливо економічно розвинених і таких, які ми маємо за взірець, – насамперед країни Скандинавії, пенсійний вік є рівним для чоловіків і жінок. Не хочу сказати, що в усіх країнах він рівний. Є країни, подібні до нашої у цьому питанні. Це переважно африканські країни”.

Проте, демограф виступила категорично проти різкого підвищення пенсійного віку, оскільки це може призвести до зростання безробіття. “Різко підвищувати дуже ризиковано. Ринок праці має бути підготовлений до збільшення пропозицій робочої сили. Ідеальним був би варіант спочатку підвищити (пенсійний вік) жінкам до 60 років, урівняти їх з чоловіками. Потім, якщо за цей час буде досягнуто прогрес щодо смертності чоловіків, поступово до 62 років підняти (пенсійний вік) обом статям”, – вважає Е.Лібанова . 
Проти підвищення пенсійного віку виступає заслужений економіст України Олександр Кірш. “ А куди ж його підвищувати? Є відомості, що чоловіки живуть 61 рік. А у них пенсійний вік 60 років. Вони і так лише рік на пенсії живуть — куди ж його ще підвищувати? Окрім того, підвищувати — означає неможливість звільнити пенсіонера. Але ж у нас сьогодні молодь немає робочих місць…” — зазначив експерт.

Проте, більшість економістів сходиться у думці, що підвищення пенсійного віку в Україні неминуче, адже за деякими оцінками, вже через 40 років відсоток пенсійних відрахувань в зарплаті складе близько 30%, а це не в інтересах тих, хто зараз працює на свою пенсію. Питання тільки — як це робити: відразу на 5 років, як це зробили в Грузії, чи запровадити вищу на кілька років пенсійну межу для 30—35-річних, а третій варіант — щороку підвищувати пенсійний вік принаймні на півроку.

Остання пропозиція — від експерта Німецької групи радників при уряді України Роберта Кірхнера, який стверджує, що на виплату пенсій в Україні витрачається 16—17% від ВВП, що вдвічі більше, ніж в Євросоюзі. “Це має статися поступово (підвищення пенсійного віку. —ред.). Згідно з найбільш прийнятними пропозиціями, пенсійний вік має збільшуватися на 6 місяців протягом року. Тобто виходу жінок на пенсію у 60 років має бути досягнуто за десять років. Це головний захід, який середньостроково стабілізує пенсійну систему”, — вважає експерт. До того ж, за підрахунками Світового банку, якщо в Україні не підвищуватимуть пенсійний вік, то до 2025 року на 10 працюючих припадатиме 14 пенсіонерів. “Треба йти нормальними поміркованими шляхами, але це неминучість, від якої ми нікуди не дінемося”, – вважає Елла Лібанова.

Кандидат економічних наук, провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко переконана, що пенсійний вік потрібно підвищувати в першу чергу для жінок, тому що їхня межа дуже низька — 55 років. Нижчої немає навіть в Африці — там такий же пенсійний вік. “Цю межу — 55 років для жінок і 60 — для чоловіків було встановлено ще на початку 30-х років і відтоді вона жодного разу не переглядалася на відміну від європейських країн, де рівень пенсійного віку переглядався кілька разів. Зараз там звичайна межа пенсійного віку — це 62—65 років. При цьому загальна тенденція така, що пенсійний вік для жінок і чоловіків має бути однаковим. Якщо ми говоримо про гендерну рівність, то вона все таки має бути гендерною рівністю і в трудових правах, і в пенсійних правах. Нині склалася ситуація, що в жінок (в них пенсійний вік на 5 років нижчий і вони виходять на пенсію раніше) — коротший робочий стаж і, відповідно, в них нижчі пенсії. Враховуючи, що в українок ще й нижчі заробітки, то це ще більше впливає на їхній розмір пенсії: особливо, коли при обрахунку пенсій ввели додатковий коефіцієнт — збільшили величину оцінки одного року страхового стажу. Таким чином, жінки опинилися в невигідному становищі. В першу чергу це приводить до зниження розмірів пенсій. Враховуючи те, що жінки у нас становлять 2/3 пенсіонерів, виходить, що низький пенсійний вік призводить до бідності пенсіонерів. Нам набагато краще зараз вирівняти пенсійний вік жінок і чоловіків — щоб була гендерна рівність. А вже після того, коли буде ця рівність, можна було б підвищувати пенсійний вік і чоловікам і жінкам однаково.” — пояснила фахівець. 

Отож і виходить, що підвищувати пенсійний поріг доведеться, але робити потрібно це тільки в рамках пенсійної реформи. Це має бути концепція чи законопроект, ѓрунтовно пропрацьовані на державному рівні. А опрацювати документ в такі стислі терміни, в які приймався бюджет 2010 року — неможливо. Тому ті межі пенсійного віку, які нині існують згідно з чинним законодавством, залишаються на 2010 рік. 

 

Читайте также по теме
ГолосUA
10:17 10/10/2024

В украинском парламенте рассматривают возможность выплачивать пенсии по «Новой почте». Нардепы уже разработали соответствующий законопроект, сообщил народный...