Рішення УЄФА: чому Одеса та Дніпропетровськ в аутсайдерах?

Виконком УЄФА визначився з господарями чемпіонату Європи з футболу 2012 року. З української сторони це будуть Київ, Донецьк, Харьків та Львів. Рішення дещо неочікуване, тому що, якщо Одесу вважали явним аутсайдером гонки за це право, то Дніпропетровськ називали одним із фаворитів.

То що ж спонукало УЄФА зробити саме такий вибір? Як вже було загадано, Одеса була одним із явних аутсайдерів в цій гонці. Найбільшою проблемою міста був стадіон, реконструкція якого, на думку експертів УЄФА, йшла надто повільним темпами, про що також заявив і генсек УЄФА Девід Тейлор під час відвідання міста. Друге важливе питання, яке могло не влаштувати УЄФА — аеропорт. Хоч Одеса і знайшла інвесторів, як обіцяли вкласти до $250 млн. в реконструкцію аеропорта та будівництво злітно-посадкової смуги, гарантії інвестування такої суми у багатьох експертів виликали сумнів. І що саме головне, Одеса не виявляла явного ентузіазму в підготовці міста до ЄВРО-2012, що не могли не помітити в виконкомі УЄФА.

Відносно Дніпропетровська, тут ситуація дещо інша. Це єдине місто, в якого був повністю готовий стадіон, проте було невеличке “але”: стадіон не задовольняв стандарти УЄФА за кількістю місць. Формально “Дніпро-Арена” вміщає 31 тисячу глядачів, хоча реально спроможний прийняти не більше 28 500 людей (стандарти УЄФА — 30 тисяч глядачів). Хоч власники стадіону і пообіцяли переобладнати його під необхідні стандарти, в УЄФА могли все ж вирішити, що він не відповідає вимогам проведення чемпіонату такого рівня. Були значні проблеми в місті і з аеропортом, і з транспортом і з готельною інфраструктурою.

Обрання Львова одним із міст, яке прийме ЄВРО-2012, можна, напевно, пояснити “європейським духом” цього міста, адже за рівнем підготовки воно не випереджало інші міста. Зігрів і факт його географічного розшташування, адже таким чином міста, які прийматимуть футбольний чемпіонат, розшташовані не тільки на сході та в центрі країни, але й на заході. Саме тому вибір Льова є скоріш емоційним вибором, ніж раціональним.

“Це рішення підтверджує той факт, що в УЄФА вірить справам, а не обіцянкам-цяцянкам. — вважає перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Євген Червоненко, який займається підготовкою столиці до футбольного чемпіонату. — У Одесі були проблеми з аеропортом та зі стадіоном, а відносно Дніпропетровська, я думаю, його не обрали через проблеми із аеропортом. Хоч там був інвестор і давав фінансову гарантію на розбудову аеропорту, але, ви ж знаєте, у нас поки чиновник себе не побачить, нічого не буде. Ось це і призвело саме до такого рішення. Через Дніпропетровськ дуже боляче, тому що він першим довів, що може приймати ЄВРО і крім того, там майже не було проблем. По розміщенню, наприклад, — був підписаний договір співпраці, і по тренувальних базах в Запоріжжі теж. І туристи могли побачити серце України, Хортицю і так далі”.

Крім оголошення міст, які будуть приймати ЄВРО-2012, УЄФА оголосив ще одне рішення: у Києва поки немає права приймати фінал чемпіонат з футболу. Так, зокрема, в рішенні сказано, що Київ затверджено як місто для проведення матчів групової стадії, матчу або матчів чвертьфіналу і одного матчу півфіналу. Фінальний матч відбудеться у Києві тільки в тому разі, якщо до 30 листопада 2009 року будуть виконані узгоджені умови, що стосуються стадіона, інфраструктури аеропорту, регіонального транспорту та розміщення. “Я думаю, що Київ — це столиця, це наша гідність і ми будемо робити все від нас залежне. Відносно таких питань, як транспорт, інфраструктура розміщення, безпека, медицина — тут порядок, ми і першу фан-зону відкрили, — запевнив Євген Червоненко. — Питання, яке мене найбільше турбує в підготовці Києва — прилегла територія навколо спорткомплексу “Олімпіський”. Коштів на її благоустрій немає в державній цільовій програмі. Ця ляже на бюджет Києва, у якого і так багато проблем, тим паче, що гроші на виконання функцій столиці зменшені в 4 рази. Це питання треба вирішувати, бо в нас потім з криками “За родіну, за Сталіна” буде, як з Троїцьким”, — висловив свої побоювання перший заступник голови КМДА та куратор підготовки Києва до ЄВРО-2012.

Отож, Рубікон перейдено, і якщо раніше боротьба йшла за проведення самого ЄВРО в Україні, то тепер всі сили будуть спрямовані на те, щоб Київ не втратив шанс провести фінал футбольного чемпіонату. Будем сподіватись, що чиновники консолідують свої сили, адже часу до дедлайну — 30 листопада 2009 не так багато.

 

Читайте также по теме