Що збираються “впарити” народу цього разу?

Безглуздість і популізм тривалого блокування Верховної Ради фракцією Партії регіонів ще більше проявились в перший «робочий» день парламентаріїв. Сумнівність прийнятих рішень перевершила усі сподівання, підтвердивши водночас прогнози експертів: передвиборна лихоманка трусить усіх без винятку, саме тому розблокування роботи парламенту не означає фактичного виходу зі ступору, а прийняті рішення, так звана робота – не є конструктивом, який дасть результат. Кому були потрібні «зростаючі» зарплати в умовах невпинного зростання цін? Відповідь проста. Тим, хто однією рукою “за” підвищення соцстандартів, а іншою тут же, “не відходячи від каси” — “проти” мораторію на ціни і тарифи. Українцям неодноразово додавали кілька копійок, як подачку, аби потім говорити про своє «благодійництво», і українцям неодноразово піднімали ціни, аби потім у прагненні здобути владу вказати на винного. Такий собі популізм із подвійним дном.

Ці руки ніколи не …. голосували!

У понеділок консультації між фракціями тривали до глибокої ночі. А у вівторок, після двотижневого застою пленарне засідання Верховної Ради нарешті вдалось відкрити. Регіонали розблоковували трибуну і навіть познімали в сесійному залі плакати, які радували око більше місяця. 

Проте, схоже, робота цікавила небагатьох — і регіоналів, які грудьми стали “на захист народу”, і їхніх опонентів, які галасували усюди про бажання працювати. Хоча табло системи «Рада» і показало, що зареєструвалися 412 депутатів, насправді у сесійній залі їх було не більше 200. Отже, прийняте кілька хвилин тому рішення про голосування картками, а не руками наочно продемонстрували причину попереднього розпачу регіоналів: голосування картками дозволяло їм бути де завгодно і не відриваючись від управління власними “фабриками, заводами і пароходами” ухвалювати доленосні рішення у парламенті. “Ура! Наша взяла!”, — покосившись у бік коаліції, радісно вигукнув регіонал Ярослав Сухий після ухвалення рішення голосувати картками.

Роботу – імітують, а гроші – емітують….

Після цього ухвалення рішення про підвищення соціальних стандартів стало справою техніки. Щоправда, на голосування першим був поставлений проект депутата від блоку Литвина Олега Зарубінського, а не регіоналів, який менше, ніж через хвилину був проголосований в першому читанні. Проголосували і за скорочену процедуру розгляду цього законопроекту, яка передбачає його розгляд в другому читанні і в цілому вже через тиждень, а не через два, як за звичайною процедурою.

З такої новини найбідніші прошарки населення мали б радіти. Однак радість зіпсувало інше голосування, коли народні обранці відмовилися встановити мораторій на підвищення цін. Та й фахівці не додали оптимізму, оскільки більшість з них вважає це рішення популістським, бо коштів на його реалізацію у бюджеті нема. То ж доведеться згадати старий досвід і вдатися до грошової емісії, запустити друкарський верстат. А це, як відомо, тягне за собою зростання цін, інфляцію, ще більший відхід економіки у тінь. Економісти наполягають, що необгрунтоване підвищення видатків розбалансує фінансову систему країни…

Втім, ініціатори цього підвищення нібито вказали і на “вихід”, запропонувавши постанову, яка «дала наряд» Кабінету Міністрів протягом тижня розробити законопроект про наповнення держбюджету за рахунок урізання зарплат Президента, Прем’єра, членів уряду, Голови Верховної Ради і народних депутатів. Тим часом всі розуміють — цього буде явно недостатньо і гроші доведеться… додруковувати. 

Справу зроблено… далі працювати не цікаво…

На вечірньому засіданні близько восьми десятків нардепів, які залишилися в сесійному залі, без особливого інтересу вислухали звіт уряду про виконання бюджету-2008 і не змогли прийняти жодної ухвали із цього питання. Тактична перемога Партії регіонів у вівторок так і може залишитися тактичною – не дивлячись на всі голосні заяви регіоналів, сумнівів в тому, що законопроект про соцстандарти схвалять у другому читанні і в цілому залишається більш, ніж достатньо. А отже перемир’я основних конкуруючих політисил триватиме не довго. Все-таки президентські вибори не за горами.

 

Читайте также по теме