Швидко не тільки «сказки сказываются»…

Верховна Рада таки ухвалила бюджет-2011 в призначені владою терміни  і Україна святкуватиме Новий рік із головним фінансовим документом. Парламентарії впорались  з цією марудною справою рекордно швидко — за 33 хвилини…  Правда, свято намаглись зіпсувати представники парламентської меншості, назвавши цей документ бюджетом провалу та регресу. Опозиціонерів обурило, що жодна з їхніх поправок не врахована і вони залишили сесійну залу. Але на результати голосування це не вплинуло: із 298 присутніх в залі «за» проголосували 279 народних депутатів. «Бюджет ніколи не буде добрим для всіх. Головне, що ми його ухвалили і це найкращий подарунок для українців на свята», — розставив крапки над „і” голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Представляючи документ, голова бюджетного комітету Верховної Ради, народний депутат від Партії регіонів Валерій Баранов нагадав, що до другого читання до бюджету на 2011 рік надійшло близько 2000 пропозицій від народних депутатів, комітетів і фракцій, які профільний комітет узагальнив і звів до 1167 пропозицій. Проте, з них було враховано або враховано частково 460 пропозицій, відхилено 707. Такий результат голова комітету пояснив просто: щоб врахувати всі поправки, потрібно було б знайти близько 184 млрд. грн. «Проект бюджету підтвердив неможливість виконання державою всіх взятих раніше зобов'язань. Люди стали заручниками хронічного популізму політиків», — сказав він. Цей факт не завадив парламентському комітету рекомендувати схвалити бюджет 2011 року в цілому. «Цей документ робить крок до очікуваних змін економіки та здійснення економічних реформ», — запевнив Валерій Баранов.

В Кабінеті міністрів також наголосили на «збалансованості» бюджету та його відповідності економічним можливостям.Водночас, міністр фінансів України Федір Ярошенко пообіцяв, що Кабмін обов'язково повернеться до питання соціальних стандартів за підсумками першого кварталу наступного року. «Видатки, які закладені на утримання державних органів, ми залишили в тих обсягах, які були передбачені ще в першому читанні, але сьогодні йде надзвичайно швидке скорочення державного апарату і якщо будуть додаткові фінанси в результаті економії засобів, то ми вноситимемо пропозиції зі змін до бюджету», — сказав він.

Ухваленим документом передбачено визначити доходи Державного бюджету на 2011 рік у сумі 281.464.879,4 тис. гривень, — у сумі 321.948.850,3 тис. гривень. Граничний розмір бюджетного дефіциту встановлено у сумі 38.843.000 тис. гривень. За словами голови фракції Партії регіонів Олександра Єфремова, скорочення витрат в результаті адмінреформи дозволить заощадити в держбюджеті на 2011 рік 1 млдр грн. Їх обіцяють спрямувати на реалізацію соціальних програм. Крім того, за даними Олександра Єфремова, в держбюджеті, під час доопрацювання до другого читання було збільшено фінансування таких програм, як «Шкільний автобус» і забезпечення шкіл підручниками. Також було збільшено мінімальну заробітну плату та пенсії.

Опозиція проти!

«Все буде Донбас! Саме за такою схемою діяла влада, приймаючи бюджет за 33 хвилини», — вважає народний депутат від „НУ-НС” Юрій Гримчак. Його обурило, що в залі не обговорювалася жодна з 2000 поправок до проекту, а відповідного рішення бюджетного комітету не було взагалі.

«Бюджет-2011 нічого не вирішує, оскільки в ньому немає основного акценту, що має вивести країну з кризи. Я не думаю, що збільшення бюджету прокуратури — хоча це теж необхідність і це повинно бути, — не думаю, що збільшення дипломатичних перевезень на 50 млн, не думаю, що будівництво рекреаційної зони для розвитку пляжних видів спорту, виведуть країну з кризи», — зазначив його однопартієць Кирило Куликов кореспонденту „ГолосUA”.  Таким чином, за словами народного депутата, всім дадуть «по трішки», але, по суті, нікому і нічого. «Повинен бути пріоритет. А в цьому бюджеті — цим дати трохи, тим дати трохи і іншим трошки дати. Тобто, по суті справи, убити всіх», — вважає Кирило Куликов.

У „БЮТ-Батьківщина” також не задоволені рішенням парламенту і охрестили бюджет на 2011 рік «бюджетом провалу». Так, народний депутат від цієї фракції Сергій Соболєв зазначив, що такого недолугого бюджету країна не отримувала навіть у 1990 році, «коли парламент вперше спробував складати головний фінансовий документ країни». За його словами, вперше за всю історію незалежності в держбюджеті не враховані ключові параметри. «Вперше уряд отримає право необмежених запозичень: як всередині держави, так і за кордоном. Це дозволяє брати десятки мільярдів доларів, не потребуючи оцінок ні парламенту, ні країни», — сказав депутат.

Сергій Соболєв також стверджує, що вперше в держбюджеті не враховані дотації компанії «Нафтогаз України» і Пенсійному фонду, а також закладено нереальний показник дефіциту. «Цей бюджет для тих, хто ні в чому собі не відмовляє: для Адміністрації Президента, для Кабінету міністрів, для мільйонів чиновників вищого сорту», — зазначив він.

В свою чергу, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко побачив, що основною особливістю бюджету-2011 є вкладання грошей у так звані мегапроекти, зацікавленість у яких має не лише бізнес, а й чиновники, які лобіюють власні комерційні структури з метою отримання вигоди.

Незадоволення бюджетом висловили і представники парламентської більшості. Так у фракції Компартії обурені, що більшість їхніх соціальних поправок не враховано. «Це бюджет виживання українського народу» — зауважила  комуністка Катерина Самойлик.

Читайте также по теме