“Свинячий грип” — що воно таке

З початку ХХІ сторіччя нас уже вкотре лякають появою загрози раптової невідворотної загибелі багатьох внаслідок ураження інфекційними хворобами. Останній привід для паніки — “свинячий грип”, повідомленнями про небезпеку якого останніми днями переповнені засоби масової інформації. Причина у тому, що з кінця березня Мексика, а за нею Сполучені Штати Америки та деякі країни євроазіатського регіону почали позапланово грипувати. 

“Свинячий грип”, або “новий грип”, як пропонують його називати врівноважені європейці, є гострим інфекційним захворюванням, що викликається вірусом грипу А, який розповсюджується повітряно-крапельним шляхом (при кашлі, чханні та розмові). Основні симптоми ті самі, що і в сезонного грипу — головний біль, біль у м’язах та “викручування” суглобів, підвищення температури до 38º та вище.  /> Щороку з’являються нові види цього захворювання, адже вірус має здатність постійно змінюватися. Збудник типу H1N1 циркулює як у людській популяції, так і у популяції свиней, бо людський геном дуже подібний до свинячого. Очевидно, у Мексиці виявлений його гібрид. «Генетичний апарат вірусів мутує, внаслідок чого з’являються нові антигенні властивості, з’являється вірус, до якого у нас немає імунітету, навіть не дивлячись на те, що він належить до підтипу H1N1», — прокоментував появу нового збудника представник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Олег Кисильов.

Світові загрожує пандемія?

Фахівці попереджають про необхідність розрізняти неофіційні повідомлення про хворих і померлих внаслідок “свинячого грипу” в різних країнах світу, і офіційно підтверджені дані. що дуже відрізняються від того, що подається у ЗМІ. Скажімо, речник ВООЗ Грегорі Хартл в інтерв”ю БіБіСі оприлюднив такі дані на першу половину 28 квітня: 40 підтверджених хворих у США, 26 в Мексиці, 6 в Канаді, і 1 в Іспанії. Загалом, 73 випадки, стосовно яких ВООЗ має офіційне юридичне підтвердження. Ці дані, звичайно, змінюються, по обіді того ж дня було виявлено ще 2 випадки у Великобританії — а сьогодні їх там вже 5, 2-й випадок в Іспанії. Майже усі заражені прибули нещодавно з Мексики. 

У зв’язку з цим ВООЗ підвищила рівень загрози інфікування вірусом “свинячого грипу” для населення з третього до п”ятого. Шостий рівень означав би появу пандемії, тобто глобального розповсюдження захворювання. Експерти разом зі ЗМІ, як і у випадку із вже майже забутим “курячим грипом”, із експресією, яка межує з панікою, висловлюють прогнози, що під час пандемії вірус може розповсюджуватися протягом 18-24 місяців від міста до міста і інфікувати більш, ніж третину населення. 
Водночас той же Грегорі Хартлі зазначив, що ВООЗ не рекомендує запроваджувати обмеження на поїздки чи закривати кордони. “Не варто сподіватися на перевірки і спроби впіймати хворобу, бо люди в аеропорту можуть кашляти чи потерпати від високої температури з багатьох різних причин”, — наголосив він. За його словами, перегородити шлях так званому “свинячому грипу” на кордонах фактично неможливо. 

Та все ж ВООЗ пильно стежить за розвитком подій і готова надати допомогу будь-якої миті. “У ВООЗ стурбовані тим, що відбувається. У нашій організації створили штаб, який працює 24 години на добу. Ми постійно контактуємо з урядами Мексики, США, Канади та інших країн і готові у разі потреби допомогти усім, чим можемо”, — повідомив речник ВООЗ.
Представник організації ООН з питань продовольства та сільського господарства Пітер Кординглі порівняв ситуацію із спалахом важкого респіраторного вірусу атипової пневмонії (курячого грипу) кілька років тому: “Він викликав симптоми майже одночасно із зараженням, тому хворих виявляли у аеропортах за допомоги детекторів підвищеної температури. Але “свинячий грип” людина може мати і бути заразною без очевидних симптомів — це ускладнює ситуацію”. 
Урядам країн, де захворювання ще не зафіксоване, радять діяти на місцевому рівні — стежити за станом здоров’я населення, виявляти підозрюваних та хворих і швидко надавати їм допомогу. Чинний представник ВООЗ Кей Джі Фукада каже, що готуватися повинні всі країни світу: «Зараз зрозуміло, що свинячий гри Н1 найбільше шириться Північною Америкою, але регулярне авіасполучення може рознести його по всьому світу”. 

Прощавай, сало?

Українці доволі емоційно відреагували на світову “свинячу паніку”, і здається, навіть трохи перестаралися. Президент України Віктор Ющенко закликав підготувати загальнонаціональний план для запобігання поширення "свинячого грипу" в Україні. Урядом виділено 50 мільйонів гривень на вдосконалення лабораторій для виявлення вірусу. Міністр охорони здоров’я Василь Князевич відзвітував про створення оперативного штабу під керуванням головного санітарного лікаря України. Представники Мінохорони здоров’я активно працюють в аеропортах, доручено створити ізолятори, де можуть утримуватися хворі. Всім громадянам України, які відвідували “хворі” країни, запропоновано пройти добровільне обстеження за місцем проживання. 

Державний комітет ветеринарної медицини України заборонив ввозити живих свиней, продукцію та сировину з них з території Мексиканських Сполучених Штатів, Сполучених Штатів Америки, Канади, Нової Зеландії. Як повідомила прес-служба комітету, заборона стосується продукції, відвантаженої після 21 квітня 2009 р. Що ж до національного “наркотику”, сала, то любителів його можна заспокоїти, бо при вживанні цього продукту, краще із належною кулінарною обробкою, захворіти неможливо.

Як рятуватися будемо, панове?

Тести, проведені у США, підтвердили, що штами вірусу “свинячого грипу” Н1N1, котрі були виділені від хворих, стійкі до звичних протигрипозних препаратів — ремантадину та амантадину, але все ж існують ліки, що пригнічують розвиток вірусу в організмі людини. Про це заявив 28 квітня представник ВООЗ Грегорі Хартл: “Ліки, а саме препарат (назву опущено редакцією), ефективні проти нового грипу, хвороба виліковна”. За словами міністра охорони здоров’я Василя Князевича, Україна має достатні запаси цього препарату.
Наразі невідомо, чи можуть вакцини проти сезонного грипу забезпечити якийсь захист. Для виготовлення потрібної вакцини, відзначають фахівці, потрібно від чотирьох до шести місяців.

Українці не пасуть задніх і у діагностиці “свинячого грипу”. Інститут монокристалів Національної академії наук обіцяє протягом двох тижнів підготувати до клінічних випробувань високоточні тест-системи для виявлення вірусу. Можливо, завдяки їм вдасться попередити розповсюдження епідемії на нашій території і захистити не тільки людей, а й нещасних свинок, котрим тепер — якщо проводити паралелі із ситуацію з “курячим грипом” — може загрожувати знищення. 

 

Читайте также по теме