Ігор Стефанюк
17:49 13/11/2008

Верховна Рада без Яценюка. Що далі?! — оцінка політологів

Спікера Верховної Ради України відправили у відставку. Можливо, для пересічного українця нічого і не змінилось: надто ми вже звикли дивитись на баталії в, так би мовити, осередку законодавчої влади, як на трагікомічний театр. Та зрештою, такого повороту подій вже давно не було: Верховна Рада «залишилась без голови»… Що ж буде після Яценюка, що буде з самим екс-спікером, хто стане новим головою парламенту? У цьому намагалися розібратися провідні українські політологи, зібравшись у Києві.

«Мене пішли. Я повернусь» />  
Відставку спікера Верховної Ради України Арсенія Яценюка можна вважти закономірним, хоча доволі неочікуваним явищем української політики. І викликало подив навіть не те, що за це голосували його ж колеги по фракції, а те, що Президент мовчазно погодився з таким ходом подій. Адже, він втратив один із своїх головних «козирів» — спікера Верховної Ради, молодого і амбіційного, який, за даними соціологічних опитувань, суттєво посилював рейтинг пропрезидентського блоку. За песимістичними прогнозам деяких експертів, зокрема, президента аналітичного центру «Відкрита політика» Ігоря Жданова, тепер «Наша Україна» — чи разом з «Народною самообороною» чи без неї — може не пройти до Верховної Ради на наступних виборах, оскільки її рейтинг на сьогодні складає лише 3-4%. Тоді чому ж Віктор Андрійович допустив відставку Арсенія Яценюка?

Ігор Жданов вважає, що Яценюк вже давно «дрейфує від Банкової і намагається стати самостійною політичною фігурою», і саме це стало причиною того, що В.Ющенко вирішив “покарати” свого «блудного сина». Народний депутат фракції «НУ-НС» Олесь Доній, який вважає Арсенія Яценюка найбільш слабким спікером в історії українського парламенту і який голосував за його відставку, поскаржився журналістам, мовляв, екс-спікер вже давно ігнорує партійні зібрання та й саму партійну діяльність. Залишається тільки зрозуміти мотиви, які змусили Яценюка віддалятись від «нашоукраїнців» і позиціонувати себе, як самостійного політика. 

Українська політика вже давно потребує «свіжої кров», на цьому сходяться абсолютно всі авторитетні українські експерти та політологи. Та навіть і без їхньої позиції, більшість українців вже давно стомились розбиратись, чиї руки не крали, хто насправді стоїть за «проффесором» і чи дійсно Україні, а не, скажімо, Гондурасу, потрібен Литвин. 
 

Арсеній Яценюк — молодий, амбіційний, енергійний і політично не заплямований посадовець. Це перша важлива складова успішного політичного проекту, друга — команда, партія, оточення. Саме цього екс-спікеру зараз не вистачає, хоча, на думку оглядача радіостанції «Свобода» Віталія Портнікова, при правильній стратегії Арсеній Яценюк вже через декілька років може посунути таких політичних «гігантів», як Ющенко, Тимошенко та Янукович. Навіть «нашоукраїнець» Олесь Доній погоджується з тезою, що відставка Яценюка допоможе йому в його «політичному польоті». Тому з впевненістю можна сказати, що в Арсенія Петровича закінчилась кар’єра посадовця і почалась кар’єра політика. 

Лавринович-Литвин-Плющ чи містер Х?

До вівторка, 18 листопада в роботі Верховної Ради оголошено перерву. У кожної парламентської фракції є свій кандидат на посаду голови парламенту. Навіть однопартійці Володимира Литвина, який сором’язливо каже, що переріс цю посаду, впевнені, що їхній лідер саме та людина, яка зможе навести лад серед народних обранців. А ще є Олександр Лавринович — «регіонал» і перший заступник Голови Верховної Ради та «нашоукраїнець» Іван Плющ. 

Експерти оцінюють шанси цих кандидатів приблизно однаково: політолог Дмитро Видрін та доктор політичних наук Ірина Оніщенко вважають, що таки Литвин всіх влаштує, вже згаданий Ігор Жданов віддає перевагу Івану Плющу, директор інститута проблем управління ім.Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що і Лавринович, і Плющ, і Литвин є цілком реальними претендентами, проте всі політологи допускають можливість того, що з’явиться хтось четвертий.  

А як же криза?

Відставка Яценюка — це не тільки з посилення політичної кризи, а й відсутність чіткої законодавчої відповіді на запитання: як же виходити з економічно-фінансової кризи. А ще є ймовірність того, що Верховна Рада висловить недовіру уряду, такий прогноз зокрема висловила доктор політичних наук Ірина Оніщенко. Тоді що? Без голови парламенту, без Кабміну, без комплексної програми антикризових заходів…

 

 

Читайте также по теме