Людмила Мыцай
15:17 20/08/2010

Єдиний музей скла в Україні може зникнути!

Відомий вислів про те, що майбутнє твориться з доброї пам`яті про минуле, схоже, в Україні не надто популярний…… Ми так наполегливо хочемо в Європу і так наполегливо відходимо від європейських принципів та традицій…Так, єдиний в Україні музей скла, що розташований в підвалі палацу Бандінеллі у Львові, заливають ґрунтові води. Працівники музею занепокоєні, адже через вологі стіни в приміщенні відпадає штукатурка. І якщо ситуацію не вирішити, обвалитись може і перекриття. Тоді Україна залишиться без Музею скла. А тим часом влада розводить руками, шукаючи винних та причини… Справді, куди вже до мистецтва, коли ось-ось вибори?!

Зранку заходжу у Музей скла разом із працівниками. Приміщення залите водою, смердить каналізацією… Така ситуація триває вже понад три тижні. Тобто, три тижні працівники Львівського музею скла щодня відкачують воду електричною помпою. Три тижні вони змушені працювати в їдкому смороді у приміщенні, де стоїть вода до п’яти сантиметрів. А тим часом влада сперечається і шукає винних… />   
 Завідувач музею Христина Содомора, скаржиться, що спочатку затопило підсобне приміщення, а вже з минулого понеділка почало підтоплювати експозицію. "На цьому тижні до нас приходила комісія з міської ради, був керівник із ЖЕКу, який обслуговує будинки на пл. Ринок, та представники інституту "Укрзахідпроектреставрація". Вони довго сперечалися, звідки ця вода підходить і хто має цю проблему усувати. Однак до конкретного рішення так і не дійшли", — наголошує жінка.

 Висока вологість та постійно затоплене приміщення загрожує експонатам сучасного склодувного мистецтва, які представлені в музеї. Більше того, за словами Христини Содомори, це загрожує і знищенню цілого будинку, пам’ятки архітектури, в реставрацію якого вклали величезні кошти. "Через ситуацію з підтопленням наш музей перманентно зачинений. Цей музей є дуже цінним, адже він є першим музеєм скла в Україні. Зараз водою залито експозицію сучасного скла. В нас є доволі цінні експонати заводу "Галицьке скло". Там виготовляють надзвичайно дороге, кольорове гутне скло. Ніде в Європі не дують кольорове скло, оскільки це дуже нерентабельне виробництво", — скаржиться завідувач музею. 

 Представники з міської ради та інституту "Укрзахідпроектреставрація" й справді кілька разів навідувалися у підвал будинку на пл. Ринок, 2, де розміщений Музей скла. Наразі вони з’ясовують, чия вода підтоплює музей у "Львівводоканалі". Речниця "Львівводоканалу" Уляна Горбата запевняє, що справа потребує часу і детального огляду. "Зараз ми взяли воду на аналіз, аби з’ясувати, якого вона походження, адже це можуть бути і ґрунтові води, і каналізаційні", — пояснила вона, додавши, що поки результати аналізів не відомі.

 Комунальники теж не мають чіткого висновку, щодо причин підтоплення, а відповідно і проведення ремонтних робіт. Найімовірнішою причиною появи води вони називають несправність дренажної системи в приміщенні. " Ми були там, був і заступник директора Львівського історичного музею з господарських питань, і керівник проекту, за яким років сім тому робили ремонт палацу Бандінеллі. Всі дійшли висновку, що на 99,9 відсотків появу води у підвалі музею скла спричинила несправність дренажної системи в будинку на пл. Ринок, 2. Швидше за все, музей підтоплюють ґрунтові води. Всі інженерні мережі, що є в будинку, є справними", — пояснює директор львівського комунального підприємства "Старий Львів" Ігор Савка. За його словами, будинок Львівського історичного музею не на балансі комунальників. Відтак і ремонт дренажної системи будинку на пл. Ринок, 2, вочевидь, має робити користувач приміщенням, а саме Львівський історичний музей. Однак, директор із господарських питань Львівського історичного музею навідріз відмовився коментувати чи має музей відповідні кошти на ремонт дренажної системи в будинку Бандінеллі, мотивуючи тим, що має: "Хмару проблем". 

  Нагадаємо, що Музей скла ― самостійний відділ Львівського історичного музею, в якому експонують історію склодувного мистецтва Галичини і Львова. Також діє кімната тимчасових експозицій витворів сучасних львівських склодувів. Музей скла відкритий у вересні 2006 року у рамках святкувань 750-річчя Львова. Експозиція музею поділена на два відділи: «Історичне скло» і «Сучасне скло». У першому відділі представлені глечики, чарки, келихи, пивні кухлі, вівати, штофи, профітки, флакони, бальзамарії, давньоруські скляні намистини, уламки браслетів, перснів, мозаїк та археологічні знахідки зі скла. Другий відділ має змінну експозицію, там представляють сучасні роботи львівських склодувів, які вони творять на щорічних склодувних симпозіумах у Львові, що проходять з 1989 року.

 

Читайте также по теме