Зняти не зняли, але трохи налякали

Перша спроба парламентської опозиції розхитати уряд “Януковича-Азарова» закінчилась невдачею. Втім, опозиціонерів це не надто засмутило. "Зняти не зняли, але злегка злякали!" Так один з опозиційних парламентаріїв прокоментував спробу своєї команди позбавити країну від керівника Міносвіти Дмитра Табачника. Не зважаючи на невдачу, представники «НУ-НС» і БЮТ обіцяють реєструвати нові проекти рішень доти, доки їм не вдасться "піти" нового міністра. Проте, на пленарному засіданні у середу до "галичанофоба" Дмитра Табачника приєднався гуманітарний віце-прем`єр-міністр Володимир Семbноженко, який дозволив собі публічно висловити власне бачення переваг приєднання України до союзу із Росією та Білоруссю. Разом з ним до списку "не таких" потрапили і всі міністри, окрім урядовців в силових структурах. Коаліційна частина депутатів особливо на ці заяви не відреагувала. "Нехай ставлять на голосування і нехай вкотре провалюють його, демонструючи всім свою неспроможність" — пояснив спокій коаліції депутат від КПУ Спиридон Кілінкаров. />  

Цього ж дня депутат від фракції БЮТ Ольга Боднар зарєструвала в парламенті проект постанови про відставку Володимира Симиноженка. За її словами, його кандидатура не була погоджена Комітетом з питань держбудівництва та місцевого самоврядування перед затвердженням Верховною Радою. Тому, вважає вона, віце-прем`єр "не є легітимним, так само як і всі його рішення". "Будь-який громадянин України може подати до Адміністративного суду і опротестувати будь-яке його (Семиноженка) рішення, бо Семиноженко є нелегітимним віце-прем’єром", — заявила депутатка. Проте самим Володимиром Семиноженком Ольга Боднар не обмежилася, заявивши, що нелегітимними, якщо дотримуватися принципу обов»язковості узгодження кандидатур на призначення в уряд з парламентськими комітетами, можна вважати всіх міністрів уряду Миколи Азарова. Правда, депутат уточнила, що це не стосується силових відомств, оскільки лише ці міністри пройшли профільний комітет.

На цьому бютівська опозиція не спинилась і зажадала комітетських посад. "Опозиція вимагає, щоб нам були надані згідно із законом про регламент відповідні комітети Верховної ради. Ми будемо їх вимагати аж до блокування трибуни", — запевнив "бютівець" Сергій Міщенко. "Тоді нас ніхто не звинуватить, в тому, що ми хочемо отримати якісь посади", — додав він. За його словами, опозиція готова поступитися посадами голів комітетів, які вони зараз очолюють, і він особисто готовий скласти повноваження голови комітету з питань правової політики. А вже у четвер фракція БЮТ ухвалила рішення відкликати своїх депутатів з керівних посад в усіх парламентських комітетах, пояснивши це бажанням розблокувати процес переформатування в цілому комітетів між коаліцією та опозицією.

Як відомо, сьогодні є вакантними посади керівників в 3 з 27 комітетів парламенту: з питаннь фінансів і банківської діяльності, аграрного, свободи слова і інформації і в комітеті по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією. Крім того, опозиція сподівається, що їй відійде бюджетний і регламентний комітет Верховної Ради. Повноваження керівника регламентного комітету повинен скласти Олександр Єфремов – у зв’язку з обранням головою фракції Партії регіонів, а вимогу віддати бюджетний комітет опозиція обгрунтовує відповідним пунктом регламенту і необхідністю опозиційного контролю над бюджетною сферою. Правда, депутати від Партії регіонів, викликів не злякались і устами Олександра Єфремова відповіли, що не будуть переформатовувати керівництво в комітетах,»оскільки це паралізує роботу парламенту мінімум на два місяці". Про те, що ще зовсім недавно тривалий час парламент не працював саме через блокування трибуни "біло-блакитними" — він не згадав…. 

Втім, серед учасників коаліції єдності стосовно перерозподілу посад керівників комітетів немає. Так, в понеділок спікер Володимир Литвин заявив, що пункт регламенту, який віддає бюджетний комітет опозиції, працює тільки на етапі формування складу і керівництва комітетів, тобто на самому початку каденції парламенту. Його інтереси зрозумілі – сьогодні комітетом з питань бюджету керує однопартієць Володимира Литвина Микола Деркач."Якщо ми дійдемо з вами висновку, що треба перерозподілити комітети, то це буде означати, що треба зробити цю роботу по новому: всі комітети повернути назад і переглянути", — заявив спікер. — Якщо у вас є воля збурити Верховну Раду, щоб як мінімум 200 людей, які є головами, заступниками, секретарями між собою влаштували війну, давайте почнемо", — зазначив він.

Невідомо на що саме розраховують опозиціонери, але налякати в них схоже таки вийшло. Володимир Семиноженко вже встиг "відхреститись" від сказаного, толерантно підмітивши, що він висловлювався за те, що Україна має брати участь у всіх "глобальних інтеграційних процесах, оскільки Президент Віктор Янукович поставив завдання, що у 2020 році Україна має увійти до 20-ки найрозвиненіших країн".

Опозиційний уряд вперше "засів"

По завершенні пленарного засідання Верховної Ради своє перше засідання провів опозиційний уряд. Розпочинаючи його Юлія Тимошенко, напевно, щоб хоч якось позначити свій статус, назвала себе "керівником української опозиції". Екс-голова уряду була, як завжди красномовна і багато пообіцяла. В першу чергу — контролювати кожен крок Віктора Януковича, аналізувати кожне рішення Миколи Азарова і на кожну дію Кабінету міністрів пропонувати свою. Першим питанням, за яке збирається взятися опозиційний уряд — бюджет 2010 року. Юлія Тимошенко озвучила деякі з основних своїх вимог до цього документа. Зокрема, дефіцит бюджету, на думку опозиції, не має перевищувати 4% ВВП, а рівень інфляції повинен становити не більше, ніж 10%. 

"Ми хотіли б, щоб у бюджеті були виконані обіцянки Януковича, озвучені під час виборчої кампанії", — сказала екс-прем’єр. -"Тому в бюджеті має бути враховано підвищення соціальних стандартів. Ми також хотіли б побачити там 5-річні податкові канікули для малого та середнього бізнесу, а крім того Янукович обіцяв удвічі збільшити виплати на народження дитини — і ми також розраховуємо це там побачити", — зазначила вона. Серед інших вимог — повторний розгляд пакета законів по боротьбі з корупцією та виконання пердвиборчих обіцянок. 

 

Читайте также по теме