15:20 29/04/2009

Чи завадять хворі свині українцям їсти сало?

Українці заробили собі славу нації, яку впізнають у світі, не в останню чергу, за її смаковими уподобаннями. Страви зі свинини, і сало — невід’ємна частина національного колориту. Чи зможе пересічний українець відмовитись від сала через небезпеку заразитися на свинячий грип? Чи бояться люди нової хвороби? Що думають про неї? Запитання людям на вулицях Києва ставили кореспонденти ГолосUA.

Ольга, 22 роки, аспірантка. /> Так, я боюсь цієї хвороби, бо не знаю, що воно таке. Якщо я не помиляюсь, ліків від неї немає. Загалом до свого здоров’я треба ставитись обережно, бо починається все з маленьких хвороб, а потім і не вилікуватись. Від сала і свинячого м’яса, якщо треба, відмовлюсь. Окрім того, воно не таке й вже корисне, щоб надто думати про те, їсти його, чи ні.

Богдан, 68 років, пенсіонер.
Ні, від сала не відмовлюсь. Ви бачили, щоб мавпи не їли бананів? Отож! Ми теж без сала нікуди. То ж наш національний продукт. Сало до хліба, до вареників, навіть в шоколаді і то сало. Свині нам не на заваді. Сало їв і буду їсти. А щоб не хворіти — їжте більше часника та пийте горілку.

Оксана, 32 роки, редактор жіночого журналу.
Боюсь, але поки ніяких заходів робити з цього приводу не буду. В Україні цього грипу ще немає. Сьогодні нібито у літаку з Нью-Йорку прилетіла жінка хвора на грип. Цей факт насторожує, але панікувати я не буду. Від сала не відмовлюсь, бо люблю цю страву і відмовлятися не хочу. Дома готую майже усе з використанням свинини.

Олена, 51 рік, лікар.
Ні, я не боюсь свинячого грипу, бо цей вірус ще не вивчений, та його немає в Україні. Вважаю, що така паніка може робитись навмисно. Окрім того, називати його «свинячим» не зовсім правильно, оскільки насправді, не було зареєстровано жодного випадку зараження людей від свиней чи від споживання свинини. Новий грип є своєрідним видом грипу, що об’єднує в собі віруси звичайного людського грипу, пташиного грипу та захворювань свиней. Цю проблему не можна ігнорувати. Але робити ажіотаж не варто. Свинину не їм і так, взагалі, тому не відчую

Юрій, 24 роки, програміст. (З пов’язкою на обличчі)
Дуже боюсь. Бачите — ношу стерильну пов’язку (не знімає її навіть коли говоре). Зараз стільки різних вірусів. Звичайним грипом хворієш майже кожні два місяці, а тут не вивчена хвороба, яка дісталась Європи… Свинину перестав їсти одразу, як почув про звістку, а сало не їв і так. Треба встановити жорсткий контроль за аеропортами та не пускати кого попало.

Віталій, 45 років, водій.
Зараз криза, великих грошей не маю, тому не хочу підчепити хворобу, проти якої не знайдено ліків. Захворіти боюсь, але що робити, хто знає від чого і де її можна підчепити. Свинину можу і не їсти. А якщо потрібно буде вирізувати свиней, як це робили з курами, то нехай, люди ж важливіші за них. Найголовніше, щоб діти були здорові, а ми вже якось переживемо…

Христина 37 років. Продавець квітів.
А, що то за хвороба? Не чула про таку. Чого нам тільки бракувало — так це свинячого грипу! В сучасному світі складно себе захистити — одні люди їдуть, інші повертаються. Якщо буде якась епідемія і треба буде відмовитись від свинини, то нехай. Але поки ніхто в нас не хворів. Тому немає чого переживати.

Марина, 29 років, бухгалтер.
Боюсь, звісно. Захищаю себе, як знаю, але ж насправді ніхто нічого не знає. Може все це, якісь терористичний напад, або витівки божевільного вченого.

 

Читайте также по теме