“The Economist”
11:09 05/06/2009

Винні таки свині

Про походження свинячого грипу

Британське видання “The Economist” з гіркотою іронізує, що віднині “офіційно дозволяється звинувачити у епідемії нового грипу, що охопила світ, саме свиней". Цим зауваженням починається матеріал про джерело походження так званого свинячого грипу, розміщений на його сторінках. Видання нагадує, що коли засоби масової інформації вперше почали вживати вислів "свинячий грип", вони, зокрема, користувалася науковими даними, згідно з якими цей грип за структурою схожий на існуючу групу інфекцій A/H1N1, які зазвичай притаманні свиням. Але оскільки саме через людей став переноситися вірус, фермери та виробники свинини неодноразово висловлювали невдоволення тим, що ця назва робить їм антирекламу.

Згодом з’явилася інформація, що новий вірус частково складається із людського та пташиного грипу та їх подальших мутацій із свинячим. Але зрештою дослідники дійшли висновку , що головними відповідальними за зародження та поширення вірусу (до великої прикрості фермерів та виробників свинини), є саме свині, — йдеться у публікації. Група науковців на чолі із членом американського Центру контролю та запобігання поширенню вірусів Ребекою Гартен вивчила генну конструкцію нового вірусу, який встиг на сьогодні уразити тисячі людей. У матеріалі, опублікованому в журналі "Наука", підтверджувалося, що свинячий грип містить компоненти людського та пташиного. Вірус складається із восьми генних сегментів, походження яких відоме, але які вперше утворили таку комбінацію. Генетичний матеріал чітко демонструє, що всі вісім сегментів є похідним від свиней.

"Тим не менше,- наголошує видання- є і хороші новини. Науковці встановили, що антигени (білки, що спричиняють реакцію імунної системи) знайдені у досліджених зразках, залишилися подібними одне до одного. Дерек Сміт із Кембріджського університету сказав виданню, що така подібність антигенів робить можливим створення вакцини проти свинячого грипу. Всесвітня організація охорони здоров’я та декілька європейських урядів вже проводять активні переговори із виробниками про якнайшвидше її створення, в той час як уряд США виділив понад 1 млрд доларів для її розробки".

За даними видання, неприємною новиною є те, що генетичний матеріал у новому вірусі якісно відрізняється від йому подібних. Це значить, що хвороба до того, як заразити людину, успішно розвивалася та мутувала в організмі свиней і залишалася непоміченою. /> "Виходить, що захисна система не спрацювала і це небезпечно"- пише “The Economist”.
Ще одним неприємним фактом для безпеки людського здоров’я є повідомлення канадських чиновників. У провінції Альберта був зафіксований випадок зворотнього зараження, себто від людини до свині. Оскільки останні є природніми місткостями для мутації вірусів, то не виключається, що він може набрати ще небезпечніших форм і повторно заразити людей.

Видання звертає увагу й на те, що у дослідженні не сказано чому вірус перейшов від свиней на людей і чому він по-різному діє на їхню імунну систему. Особливо цікавим є питання чому хвороба вражає молодих (у яких природньо організм здоровіший) сильніше ніж зрілих. Ще в одному дослідженні, проведеному американським Центром контролю та запобігання вірусіам, зазначається, що серед уражених американців, тільки 1% склали ті, кому понад 65 років. Всім іншим було від 5 до 24-х років. Водночас під час сезонної епідемії грипу тисячі людей похилого віку щороку помирають. Єдине пояснення цьому феномену представила член американського Центру контроля та запобігання вірусам Ана Шухат. На її думку, старші дорослі могли вже давно мати опосередкований контакт із вірусом і таким чином виробити імунітет, якого не мають молодші.

Підг. Л.Дубенко.

 

Читайте также по теме