Аліна Йовик
14:15 29/04/2009

В Україні свинячий грип може з’явитися кожного дня, — вчений

Вірус свинячого грипу розмиває кордони: з Мексики і США він поволі дістався до Європи. Інфікованих цією хворобою виявили в Іспанії, Німеччині і Великій Британії. За різними даними тільки в одній Мексиці помічено понад 1615 випадків захворювання. /> Як швидко ця хвороба може з’явитися в Україні та у чому полягає її справжня небезпека, кореспонденту ГолосUA розповіла провідний науковий співробітник Інституту епідеміології інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського Академії медичних наук України, заступник директора київського Центру грипу Алла Мироненко.

У чому полягає небезпека свинячого грипу?
З’явився новий вірус, якого раніше не було. Крім того, цей вірус є рекондинантом свинячого і людського, хоча походить від свинячого. І це дуже непокоїть, адже цього вірусу раніше не було. Непокоїть також те, що він передається через повітря від людини до людини. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я перевела весь світ, який перебував у третій фазі пандемії свинячого грипу, у четверту фазу пандемії (всього фаз шість — ред.). Далі ми будемо бачити, наскільки він вірулентний (здатний викликати інфекційні захворювання — ред.) чи патогенний. Ще занадто мало часу минуло, аби робити якісь висновки. Його (вірусу — ред.) раніше не було, отже, не було, що вивчати.  

Якщо вірус свинячого грипу порівняти з пташиним грипом — він небезпечніший?  
Пташиний грип — 70% інфікованих людей помирали, — але пташиний грип не передавався від людини до людини. Можна було заразитися лише у випадку контакту з хворою птицею, інфікованими продуктами, пір’ям, пилом. Свинячий грип, як я сказала, передається від людини до людини. Наскільки це буде небезпечно? Ще мало часу минуло, будемо бачити.  

Скільки часу потрібно, щоб ця хвороба дісталася до України?
Якщо зважити, що літаки літають кожного дня і літає їх багато, то мало часу потрібно. Але вжито всіх заходів для попередження цього: поінформовані всі авіакомпанії, особливо ті, які займаються перевезенням пасажирів з країн, де вже зареєстровані випадки хвороби. Стюардеса, якщо бачить, що людина хвора (а багато досвіду для того, щоб відрізнити хворого від здорового, не треба), повідомляє про це пілота, який у свою чергу передає інформацію в аеропорт. В аеропорту діє санітарно-контрольний пункт, який вживає всіх заходів для збереження країни від потрапляння на її територію особливо небезпечних інфекцій, що зараз й робиться.  

Був пташиний грип, з’явився свинячий — наступний буде який?
Відома ситуація, коли наших елітних коней возили на змагання в Європу. По поверненні додому, коні хворіли. Хворіли, як ми з’ясували потім, грипом людським. Тварини перехворіли, ніхто не помер, але ж такі випадки можуть трапитися.
Тобто, вірус переходить видовий бар’єр. Кожній тварині, як й людям, притаманні свої збудники хвороби. Собака хворіє тими хворобами, якими людина не хворіє. Чи передаватимуться у майбутньому віруси хвороб різних тварин до людини, цього ніхто не скаже. Такі випадки можливі, але вони не є поширеними у природі.

Чи часто хворобами тварин хворіють люди?

Не часто. У природі все поділене. Коли хвороба переходить від тварини до людини, це ексклюзивна ситуація, незвичайна. У цьому й полягає небезпека. Поодинокі випадки, коли людина заражалася від свині, були, але вони не набували масштабів спалаху.

Вчора прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зазначила, що уряд виділив 50 млн. грн на боротьбу з розповсюдженням свинячого грипу. Цих коштів вистачить?
Дивлячись, на що ці гроші витратити. Якщо на Центр грипу, то цілком вистачить. Якщо ж вони (уряд — ред.) будуть туди включати ще якість організаційні заходи і створення якихось додаткових структур, не знаю.  

Довідково:
Свинячий грип виявили ще в 1976 році на одній з американських військових баз США. Хоча традиційно батьківщиною вірусів грипу вважається Південна Азія. У військових була своя свиноферма, і тоді перехворіли майже всі військовослужбовці, один з них загинув, проте хвороба не набула масового поширення.

За словами вчених, на розробку вакцини проти свинячого грипу знадобиться не менше 4 місяців. Цей період є об’єктивно необхідним, оскільки частина біологічних процесів не піддаються скороченню в часі.

 

Читайте также по теме