ГолосUA
07:33 16/02/2009

2 мільйони викупу за “Фаїну” — кошти українських багатіїв?

Як мінімум 2 мільйони доларів із коштів, які сплачено піратам як викуп за судно Фаїна, надав не судновласник, а деякі — як написав Коммерсантъ-Украина — "представники України".

За інформацією видання, Президент України Віктор Ющенко, який особисто зустрічав літак із моряками на злітно-посадковій смузі аеропорту Бориспіль, підтвердив, що переговори про виплату викупу двічі були близькими до завершення, але зривалися через стороннє втручання.

Після цього, за словами В.Ющенка, було прийнято рішення звузити коло людей, поінформованих про хід спецоперації.

"На третьому етапі операції, з огляду на винятковість обставин, було прийнято рішення сконцентрувати роботу у Службі зовнішньої розвідки, щоб вона була головним виконавцем", — підкреслив Президент.

За інформацією Ъ-Україна, рішення про перехід операції в режим особливої таємності було прийнято в середині січня, після чого Служба зовнішньої розвідки перестала посвячувати в свої дії кризовий штаб при Раді нацбезпеки і оборони, Міністерство закордонних справ та інші відомства.

"Тільки після того, як перекрили поширення інформації, переговори вдалося довести до логічного завершення", — заявив поінформований співрозмовник газети.

Крім того, на сьогодні залишаються також незрозумілими деталі збору суми викупу. Джерела Ъ-Україна стверджують, що із $ 4 млн, які зібрано на ці цілі, власник Фаїни Вадим Альперін виділив лише близько половини. Збір суми, що залишилася, нібито проходив під особистим контролем Президента Ющенка, а кошти надали деякі вітчизняні бізнесмени, імена яких встановити поки не вдалося.

Головний редактор видання Морський бюлетень “Совфрахт” Михайло Войтенко, який брав участь у переговорах з піратами, підтвердив Ъ-Україна ці відомості — за його словами, В.Альперін виділив навіть менше половини коштів, які передано піратам.

"Судновласник мав повне право і всі підстави не виділяти повну суму викупу. Більш того, він і не мав можливості виплатити всю суму, яку вимагали пірати. А що стосується допомоги української сторони, то я можу сказати тільки одне — без допомоги української влади судновласник нічого б не зробив! Фаїна ще довго залишалася б у піратів без гарантії того, що її коли-небудь буде звільнено, — зазначив М,Войтенко.

Він також підтвердив газеті відомості про те, що значна частина коштів (за інформацією Ъ-Україна, $ 800 тисяч із $ 4 млн) пішла не на викуп піратам, а на "супутні витрати".

"Це, наприклад, організація доставки продовольства і води на судно і багато чого іншого — це все готівка, і платити доводилося дорожче. Крім того, не власник судна, а саме Україна заплатила британцям, які до січня виконували послуги посередників", — додав він.

Як повідомлялося, 13 лютого у київському аеропорту Бориспіль приземлився літак із членами екіпажу судна Фаїна на борту.

4 лютого сомалійські пірати отримали 3,2 мільйона доларів викупу за українське судно Фаїна й 5 лютого борт суховантажу покинули всі пірати.

 

Читайте также по теме