ГолосUA
17:31 14/11/2008

Аверсний режим роботи нафтопроводу Одеса-Броди блокується виключно з політичних мотивів — Ющенко

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що блокування аверсного режиму використання нафтопроводу Одеса — Броди пов’язано виключно із політичними мотивами. /> Про це повідомила прес-служба Президента України.
«Сьогодні аверс поставки каспійської нафти заблокований виключно з політичних мотивів. Робота нафтопроводу Одеса — Броди в аверсному режимі — це сьогодні виключно політична тема», — сказав Президент сьогодні в Баку в інтерв’ю українським журналістам. Він додав: «Економіки тут немає».
Президент висловив думку, що така ситуація пов’язана із «політичними обіцянками та зобов’язаннями», які взяла на себе Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко перед вересневими подіями у парламенті.
Президент нагадав, що існує міждержавна угода між Україною та Польщею щодо аверсного використання нафтопроводу Одеса — Броди. Цей самий пункт був зафіксований і в коаліційній угоді.
«Незважаючи на ці два документи, думаю, Прем’єр-міністр Ю. Тимошенко з міркувань тих політичних обіцянок і зобов’язань, які вона на себе прийняла, на диверсифікацію джерел постачання нафти в України не піде. Це моє глибоке переконання», — сказав В.Ющенко.
Водночас Президент запевнив, що це не є трагедією, оскільки проект не зупиняється. За його словами, у 2009 році українська сторона очікує від азербайджанської поставок близько 6 млн. тонн нафти.
«Ми можемо говорити, що, починаючи з кінця першої половини 2009 року, ми будемо забезпечені необхідними об’ємами нафти, щоб розпочати аверсний режим. Переконаний, тоді у нас буде той уряд, що зможе реалізувати здорову політику, яка б відповідала національним інтересам», — сказав Президент.
Глава держави підкреслив, що в питанні аверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди йдеться просто «про здоровий глузд, яким Україні треба керуватися, коли йдеться про формування національної енергетичної політики». «А політичну залежність нехай хтось залишає за кордонами України», — зазначив він.

 

Читайте также по теме