ГолосUA
14:37 24/08/2009

Через 70 років пакт Молотова-Ріббентропа не дає спокою Прибалтиці

Минуло 70 років, а Прибалтиці все ще не дає спокою пакт Молотова-Ріббентропа

Про це пише видання The Wall Street Journal.

20 років тому у країнах Балтикии відбулася беспрецедентна акція. Тоді естонці, литовці та латвійці об’єдналися у живий ланцюг, який протягувався від Талліна до Вільнюса.

"Ця мирна масова демонстрація проходила далеко за Берлінською стіною, у державах, які тоді були частиною СРСР Основна її мета — продемонструвати світу, що без цих держав Європа не зможе бути ні єдиною, ні вільною"-наголошується у публікації

Також прибалти намагалися публічно засудити пакт Молотова-Ріббентропа, внаслідок якого вони та Польща стали частиною комуністичного режиму.

Тоді, вказує видання, така поведінка Естонії, Литви та Латвії сприймалася природною боротьбою за незалежність. Але, схоже, навіть після того як балтійські держави стали частиною НАТО та ЄС, їм і досі не дає спокою пакт про ненапад 1939-го року. Особливо, це помітно через їхню підтримку резолюції ОБСЄ щодо прирівняння сталінизму до фашизму як злочинів проти людства.

"Балтика визнала 23-тє серпня, день підписання, як багато експертів вважають "диявольського пакту" двох диктаторів, днем пам’яті жертв сталінизму та фашизму"-зазначає The Wall Street Journal.-"Наскільки така поведінка латвійців, естонців та литовців, у сучасному світі розсудлива, досі не визначено ні експертами, ні істориками. Але більшість країн-членів ЄС не виявляють особливої підтримки їхньої думки".

Л.Дубенко

 

Читайте также по теме