Сьогодні до України прибувають інспектори Офісу харчових продуктів і ветеринарії (FVO) Єврокомісії з питань охорони здоров’я і захисту прав споживачів.
У рамках візиту європейські чиновники планують відвідати 5 вітчизняних молокопереробних підприємств, які в перспективі хотіли б поставляти свою продукцію на європейський ринок.
Європейські інспектори пробудуть в Україні два тижні – з 7 по 20 вересня. За цей час вони планують відвідати 5 українських молочних підприємств: Роменський молочний комбінат, Недригайлівський маслозавод, Менський сирзавод (всі 3 підприємства входять до складу ДК “Мілкіленд Україна”), а також Білоцерківський молочний комбінат (керуюча компанія “Терра Фуд”) і “Дубномолоко” (“Західна молочна група”).
Як уточнив прес-секретар Державного комітету ветеринарної медицини України Анатолій Осадчий, метою приїзду фахівців є аудит не конкретних молочних підприємств, які хочуть поставляти свою продукцію в ЄС, а системи контролю над якістю продукції в цілому.
У першу чергу єврочиновники відвідуватимуть не виробничі потужності молочних підприємств, а сировинні бази (молочні ферми) і державні ветеринарні лабораторії, які контролюють безпеку сировини і готової продукції.
Після завершення перевірки європейські експерти повинні у 2-місячний термін надати результати перевірок українській стороні. Якщо вони будуть позитивними, то державний комітет ветеринарної медицини України отримає право самостійно вирішувати, які з підприємств можуть поставляти свою продукцію на територію Європейського Союзу. Ці підприємства ще повинні будуть пройти сертифікацію згідно з вимогами ЄС. У кращому випадку українська продукція (в основному сир і сухе молоко) може потрапити на полиці європейських магазинів мінімум за рік-два.
Це вже другий приїзд європейських інспекторів на українські молокопереробні підприємства. Минулого літа чиновники з Єврокомісії проінспектували 9 молочних підприємств. Однією з головних претензій за наслідками торішньої перевірки було розмежування повноважень центральних органів, які відповідають за контроль у сфері безпеки сировини і продукції (комітету ветеринарної медицини і Міністерства охорони здоров’я).
Були питання у європейських фахівців і щодо якості молочної сировини, а також готової молочної продукції. Так, українські виробники практично не виробляють молоко екстра-класу, а тільки така продукція дозволена для споживання у країнах ЄС. Причина такої ситуації зрозуміла: невисока якість молочної сировини. На долю молочної сировини від фермерських господарств в Україні припадає не більше 30-35%. Решту ж молока виробляють окремі селянські господарства, що не може не позначитися на якості готової продукції.
За матеріалами ”Дело” /> , ”Главред”