ГолосUA
13:19 26/03/2010

Чоловікам не можна підвищувати пенсійний вік, а от жінкам необхідно — Лібанова

Єдина можливість уникнути кризи невиплат пенсій — підняття пенсійного віку.

Таку думку висловила директор Інституту демографії й соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ГолосUA.

За її словами, підвищення пенсійного віку – єдина можливість урівноважити чисельність платників податків та чисельність пенсіонерів, оскільки в Україні склалась тенденція збільшення населення пенсійного віку та зменшення працездатного населення.

На думку Е.Лібанової, спочатку необхідно підвищити пенсійний вік жінкам до шістдесяти років і, якщо відбудеться певний прогрес в зменшенні смертності чоловіків, поступово підняти пенсійний вік до шістдесяти двох років обом статям.

«У нас є так званий «бермудський трикутник» між 40 і 60 роками, де вмирає 22% чоловіків. Якщо ми збільшимо працездатний вік, то ризик перебування у цьому «бермудському трикутнику» стане більш тривалим і, можливо, ми більшу частину чоловіків втратимо. Тому чоловіків я б зараз не чіпала, бо надто загрозлива ситуація з їхньою смертністю», — зауважила Е.Лібанова.

Також Е.Лібанова зазначила, що пенсійний вік не можна підвищувати різко, оскільки це може призвести до зростання безробіття. /> «З цим не можна гратися. Ринок праці має бути підготовлений для збільшення пропозицій робочій силі. Тому я абсолютно переконана, що може реально іти мова про три місяці раз на півроку і шість місяців щорічно. Більш різко – ризиковано, дуже ризиковано», — наголосила Е.Лібанова.

М.Олексевич

 

Читайте также по теме