ГолосUA
14:55 01/11/2009

Достатні надходження в місцеві бюджети можна створити шляхом укрупнення районів — міністр

Забезпечити достатні надходження в місцеві бюджети можна лише шляхом укрупнення районів та створення на їх базі дієздатних територіальних громад, на зразок польських гмін. Про це заявив міністр регіонального розвитку та будівництва України Василь Куйбіда.

За його словами, бюджети місцевих органів самоврядування формуються за неправильним принципом. Міністр зазначив, що наразі в Україні 29,5 тис. населених пунктів, які об’єднані в 11,5 тис. рад, відтак існує 12 тис. бюджетів. При цьому близько 40% — це ради з кількістю населення до 500 осіб, 35% — з кількістю населення від 500 до 1000 осіб.

«За такої кількості мешканців неможливо забезпечити достатні надходження, щоб місцева скарбниця була спроможна утримувати всю соціальну інфраструктуру і мати ще й бюджет розвитку. Лише громада кількістю понад 5 тис. осіб спроможна забезпечити наповнення бюджету розвитку. Якщо ж у територіальній громаді менше 2 тис. осіб, то вона не здатна утримувати ні школи, ні ФАПу, ні дитячого садочка», — переконаний Куйбіда.

На його думку вирішити цю проблему можна шляхом створення територіальних громад, на зразок польських гмін, які матимуть велику територіальну й фінансову основу для розвитку.

«Під територіальною основою мається на увазі земля. За неї не тільки стягують плату, яка є джерелом наповнення бюджету. Земля є цінним ресурсом для розвитку громади. Наявність цього ресурсу та генеральних планів територіальних громад дає змогу усвідомлено розвивати відповідну громаду, планувати розвиток, розуміючи, де будуватимуться житлові будинки, де будуть сільськогосподарські угіддя, а де — промислова зона. Якщо громада це все спланує, то матиме всі можливості розвивати село», — пояснив Куйбіда.

За словами міністра, у разі формування українського аналогу гмін громада зможе стягувати й земельний податок, й орендні платежі. При цьому чим більше у громади власної землі, тим більше площ можна здавати в оренду й отримувати надходження до бюджету.

«Доки цього не буде, територіальні громади змушені очікувати субвенцій з бюджету. Фактично сьогодні ми маємо декларативне місцеве самоврядування, і 70% місцевих громад на 95% залежать від державного бюджету», — зазначив Куйбіда.

За матеріалами "Дзеркала тижня" />  

Читайте также по теме