ГолосUA
07:53 17/02/2011

Екологи сподіваються, що нова директива ЄС зменшить вирубку українських лісів

З 3 березня у Європейському Союзі почне діяти нова директива щодо продажу деревини — екологи сподіваються, що це сприятиме зменшенню вирубування лісів в Україні.

Консультант Світового банку програми ENPI-FLEG Олег Листопад зазначив, що документ обумовлює новий рівень контролю за ввезенням деревини до країн ЄС — закордонні покупці зобов’язані довести шляхи походження деревини, і що вона вирубана законно. Інакше, за його словами, загрожує штраф, конфіскація деревини і припинення торговельних операцій.

Керівник Львівського обласного управління лісового господарства Анатолій Дейнека наголосив, що посилення контролю за ринком деревини у Європі суттєво зменшить самовільні вирубування в Карпатських лісах. Оскільки саме високий закордонний попит на дерево є одним із мотивів, що спонукає українців до незаконних вирубувань. На його думку, що в Україні слід у тричі збільшити штраф за зрубане дерево, адже нині санкції сягають однієї тисячі гривень. А. Дейнека підкреслив, що інвентаризація лісового господарства не проводилась в країні ще з радянських часів. Він додав, що зараз готується загальнодержавна кампанія з обліку дерев, що має теж позитивно вплинути на процеси контролю за вирубуванням.

У свою чергу консультант СБ Олег Листопад зазначив, що європейська директива, позитивно вплине на обсяги незаконної вирубки, але вона водночас ставить високі вимоги до України щодо контролю за рухом деревини. Експерт додав, що зі створенням електронного обліку деревини ситуація б стала більш контрольованою.

Як показало останнє дослідження групи «Социс», проведеного в рамках програми ENPI-FLEG, вирубка лісів за останні п’ять років у Карпатських лісах зросла. Три чверті респондентів з 1200 опитаних у Івано-Франківській, Закарпатський та Львівській областях заявили, що стан лісів невпинно погіршується. А 42% опитаних купують ліс без документів у приватних підприємців. Більше половини респондентів вважають, що з посиленням відповідальності за самовільне вирубування ситуація може покращитись.

Згідно з офіційною статистикою, лише 0,4% з-поміж усього зрубу дерев є "самовільною рубкою". Але цей показник не відображає "незаконної рубки", за словами О. Листопада, адже законодавством не передбачено такого поняття. Відтак, пояснив експерт, коли правоохоронці чи інші контролюючі органи виявляють вантажівки зі зрубом, вони не знають, як класифікувати цей злочин.

За матеріалами: Німецька хвиля

Читайте также по теме