ГолосUA
14:26 12/09/2010

Експертна рада при Мінсім’ї розбереться з гендерною дискримінацією в Україні

Для боротьби з гендерною дискримінацією в Україні при міністерстві України у справах сім’ї, молоді та спорту створили консультативно-дорадчий орган — Експертну раду.

Про це заявив глава міністерства Равіль Сафіуллін на прес-конференції, передала прес-служба відомства.

Участь у роботі першого засідання практично у повному складі взяли члени Експертної ради. Її представляють кращі практики і експерти державних, громадських, у тому числі міжнародних організацій з питань недопущення дискримінації за ознакою статі, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання ґендерного насильства, протидії торгівлі людьми.

Равіль Сафіуллін наголосив: "Ґендерна дискримінація – це причина, прояв та наслідок ґендерного насильства, якого у сучасному розвитку громадянського суспільства не повинно бути”. На його переконання, будь-хто має право на гідне ставлення до себе, повагу, визнання, незалежно від статі. Особа повинна мати вільний вибір не за принципом "або-або": "кар’єра" чи "материнство/батьківство", а за принципом реалізації себе в різних сферах суспільного життя, в кількох паралельних статусах.

До складу новоствореного дорадчого органу увійшли: представник Уповноваженого з прав людини з питань захисту прав дитини, рівноправ’я і недискримінації, радник Прем’єр-міністра України з ґендерних питань, представники центральних органів виконавчої влади, громадських жіночих та правозахисних організацій, експерти та координатори міжнародних проектів.

Експертна рада збиратиметься не рідше, ніж раз на квартал у складі, затвердженому Мінсім’ямолодьспортом, або з представників тих осіб, що входять до її складу.

Задача Експертної ради розглянути усі звернення, які надходять до центральних та місцевих органів влади, проаналізувати реальний стан речей та визначити ті превентивні заходи, які слід вжити.

Діяльність ради також охоплює проведення аналізу законодавства України та розробку законопроектів чи змін до існуючих нормативно-правових актів, аби ситуація дискримінації за статтю для кожної людини не виникала або мала негативні наслідки для того, хто її створює". />  

Читайте также по теме