ГолосUA
16:41 23/10/2008

Financial Times: Українську економіку чекає жорстке приземлення

Financial Times (FT) пише про Україну в контексті рішення Угорщини підняти облікову банківську ставку до 11,5%.

Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на британська газету.

Видання стверджує, що обидві країни мають труднощі з підтриманням фінансової стабільності і тому звернулися по допомогу до Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Газета повідомляє з посиланням на слова Президента України Віктора Ющенка про те, що за минулі кілька тижнів Нацбанк витратив понад 3 мільярди доларів на стабілізацію курсу гривні.

Однак цей крок падіння гривні не припинив — пише FT і додає, що вчора ще не було інформації про результати переговорів у Києві з делегацією МВФ про надання Україні позики на загальну суму до 14 мільярдів доларів для допомоги у фінансуванні дедалі більшого бюджетного дефіциту і стабілізації фінансових ринків.

За оцінкою Financial Times", економіка україни зазнала подвійного удару у зв’язку зі стрімким падінням цін на сталь і продукцію хімічної промисловості — дві найбільші статі експорту — і через те, що глобальна криза обмежила доступ до іноземних кредитів.

Дефіцит державного бюджету розрісся із 4% внутрішнього валового продукту минулого року до 10% цього року і, мабуть, стільки ж 2009-го. У цьому зв"язку видання висловило побоювання, що у зв’язку з глобальною кризою банки і підприємства можуть не зуміти рефінансувати зовнішні запозичення.

Київ розраховує, що МВФ допоможе заповнити прогалину у фінансуванні, що виникла внаслідок дефіциту бюджету. МВФ прогнозує, що зростання ВВП в Україні зменшиться з нинішніх 6,4% до 2,5% наступного року.

Видання цитує  голову відділення нових ринків у Королівському банку Шотландії Тімоті Аша, який вважає, що "На коротку перспективу українську економіку чекає жорстке приземлення".

FT пише, що ні в Києві, ні в Будапешті немає якихось помітних ознак наближення економічних проблем. Призвичаєні до політичних криз, жителі української столиці не надто переймаються розмовами про економічні потрясіння.

Але за межами Києва, на сході України робітники металургійної промисловості стурбовані. Надто коли проблеми були виникли у місцевого відділення Промінвестбанку. Власники рахунків цього банку тоді годинами стояли у чергах лише для того, щоб з’ясувати, що готівки немає.

 

Читайте также по теме