Генетично модифіковані продукти ведуть до безпліддя та інших тяжких для здоров’я наслідків, що доведено за допомогою експерименту на лабораторних тваринах.
Про це під час прес-конференції “Дослідження ГМО: чи є альтернатива?” розповіла журналістам провідний науковий співробітник Інституту вищої нервової діяльності та нейрофізіології РАН, член Екологічної жіночої Асамблеї при ООН, експерт по продовольчій та екологічній безпеці у раді “НАТО-Росія” Ірина Єрмакова, передав кореспондент Голос.UA.
Науковці під час експерименту годували лабораторних щурів генетично модифікованою соєю. В результаті вони отримали шокуючі факти: шкідливий вплив спостерігався навіть не у дорослих тварин, а в їхнього потомства.
“Більше 50% щурят вмирали, біля 40% тварин були недорозвинені, і усі вони, у вою чергу, не дали потомства”, — повідомила І. Єрмакова.
За її словами, зараз декілька російських науково-дослідних інститутів продовжують досліди. “Коли нам вдалося отримати потомство лабораторних тварин, яких годували ГМ-соєю, ГМ-картоплею та ГМ-кукурудзою, то побачили, що вони викликають серйозні патології внутрішніх органів”, — підкреслила експерт.
Вона також наголосила, що компанії, які виробляють ГМ-культури, активно протидіють проведенню таких досліджень. “Після проведення цих досліджень на міжнародній конференції я звернулася до вчених всього світу з пропозицією повторити наші дослідження. На жаль, протягом чотирьох років ніхто це дослідження не повторював”, — сказала І. Єрмакова.
І. Носальська