ГолосUA
16:57 22/12/2010

Кінах вважає, що Україні потрібна національна програма підготовки до членства у ЄС

 

Україні необхідна Національна програма підготовки до асоційованого членства в Європейському Союзі. 

 

Про це на спільному брифінгу із депутатом Європарламенту, польським громадським діячем Павлом Залевські сказав народний депутат, радник Президента України Анатолій Кінах, повідомили ГолосUA у його прес-службі.

 

За його словами, вона має передбачати проведення системних структурних реформ, вдосконалення судової й адміністративної системи, земельних відносин, формування демократичних інститутів громадянського суспільства, а також створити належні умови для адаптації вітчизняної економіки до європейських вимог.

 

А. Кінах повідомив, що проект такої програми уже підготовлений групою українських і європейських експертів та направлений Президенту України В. Януковичу з проханням врахувати їх у реальному процесі наближення країни до асоційованого членства й створення зони вільної торгівлі з ЄС.

 

«Така програма є невід’ємною частиною інтеграційного процесу в ЄС, вона має містити певний алгоритм впровадження стандартів європейського життя в Україні й покликана сприяти якнайшвидшому досягненню українських євроінтеграційних прагнень. Ми повинні виробити із Європою спільний план дій, без подвійних стандартів, політичного підтексту, на основі національних інтересів нашої країни та економічного патріотизму», — підкреслив А. Кінах.

 

Він також поінформував про те, що найближчим часом у Верховній Раді України буде створено робочу групу, до якої увійдуть депутати з різних фракцій, яка візьме на себе координуючі функції в контексті адаптації законодавства України до стандартів ЄС. Також заплановано підписання угоди про співпрацю між Міністерством аграрної політики України та Міністерством сільського господарства Польщі, в рамках якого польські експерти допомагатимуть якомога швидше та ефективніше привести сільськогосподарський сектор нашої країни до європейських вимог.

 

У свою чергу, депутат Європарламенту від Громадянської платформи Польщі Павло Залевські наголосив, що Україна знаходиться у щоденному полі зору Європи. «Скажу відверто: в Європі Україна позиціонується не як звичайна країна, а як стратегічний для ЄС партнер. І в Євросоюзі, і в Європарламенті є багато прибічників України, які поділяють її євроінтеграційні прагнення. Польща є найактивнішим лобістом українських інтересів. Тому ми повинні максимально ефективно використати період головування Польщі в Євросоюзі наступного року для того, щоб пришвидшити набуття асоційованого членства вашої країни та підписати угоду про зону вільної торгівлі», — сказав П. Залевські.

Читайте также по теме