ГолосUA
08:48 01/04/2010

Коломойський почав полювання на акції «АрселорМіттал-Кривий ріг»?

З початку 2010 року ціна акцій найбільшого металургійного комбінату України «АрселорМіттал Кривий Ріг» підвищилася на 30%.

Як повідомили виданню «Дело» джерела на фондовому ринку, ціна цінних паперів різко зросла, оскільки протягом останніх кількох місяців маловідомі компанії активно їх скуповували.

Експерти вважають, що цінними паперами колишньої «Криворіжсталі» зацікавилася група «Приват». Активність ця помітна і на позабіржовому і на біржовому ринках. «За чутками, з початку року акції купують офшорні компанії, пов’язані з групою «Приват», що призводить до зростання вартості активу. Наскільки це достовірна інформація, на сьогоднішній день сказати важко», — пояснив ситуацію Андрій Дрібнюк, директор інвесткомпанії «Оптіма-Капітал».

Сьогодні приблизно 95% акцій колишньої «Криворіжсталі» належить індійському мільярдерові Лакшмі Мітталу, ще близько 3,5% знаходяться у фізичних осіб, решта — у вільному обігу. Тобто якщо припустити, що цінні папери скуповує саме «Приват», то потенційно співвласник групи Ігор Коломойський може сконцентрувати в своїх руках до 5% акцій «АрселорМіттал Кривий Ріг», зазначило видання.

Частка в акціонерному капіталі комбінату може, по-перше, дати можливість «Привату» впливати на його управління. Зокрема через суди блокувати збори акціонерів підприємства, що не дозволить «Мітталу» приймати стратегічні для його українського активу рішення. По-друге, через тиск на мажоритарного акціонера підприємства І. Коломойський отримує шанс лобіювати в Кривому Розі інтереси інших підприємств групи, які ведуть бізнес з меткомбінатом «Міттала». Зокрема це стосується феросплавних заводів І. Коломойського.

Нагадаємо, що феросплави стали приводом для найгучнішого в минулому році в металургійній галузі скандалу. Як повідомлялося, в минулому році підконтрольний «Привату» Запорізький завод феросплавів через суд зобов’язав «АрселорМіттал Кривий Ріг» закупити продукцію підприємства на 340 млн. грн.

По-третє, не виключено, що в групі «Приват» розраховують, що новий уряд може ініціювати повторну приватизацію криворізького підприємства. І група, як один із діючих власників, буде вимагати права першочергового викупу акцій комбінату. Нагадаємо, що вперше «Криворіжсталь» була приватизована урядом Віктора Януковича в 2004 році. Проте після «помаранчевої» революції, з приходом Юлії Тимошенко результати конкурсу були анульовані. Тоді нова влада назвала проведення аукціону з продажу «Криворіжсталі» «не прозорим» і підприємство було продане повторно. З черговою зміною Кабміну питання про прозорість продажу «Криворіжсталі» може знову стати актуальним.

Експерти також відзначають, що з фінансової точки зору група Коломойського цілком може собі дозволити зробити вигідні пропозиції міноритарним акціонерам комбінату. «Приват» не так давно непогано заробив на маніпуляції з акціями іншого українського промислового активу — Полтавського ГЗК, підконтрольного компанії Ferrexpo Костянтина Жеваго. Як повідомлялося, за оцінкою інвестиційної компанії «Драгон Капітал», за останні півроку на перепродажу цінних паперів Ferrexpo Коломойський заробив близько $ 16-16,5 млн.

На «АрселорМіттал Кривий Ріг» питання про маніпуляції з акціями підприємства не коментують.

За матеріалами: «Дело»

 

Читайте также по теме