ГолосUA
17:51 12/11/2009

Контроль ГМО в Україні здійснюється непрофесійно — фахівець

Започаткування маркування харчових продуктів на вміст ГМО в Україні було передчасним, і тому контроль ГМО в Україні здійснюється непрофесійно.

Таку точку зору висловив під час прес-конференції “Сучасна наука про генетичну модифікацію рослин” кандидат біологічних наук Борис Сорочинський, передав кореспондент ГолосUA.

Перш за все, на думку фахівця, це стосується рішення створити велику кількість лабораторій для контролю вмісту ГМО у продуктах.

“Ми започаткували створення величезної мережі ГМО-тестуючих лабораторій. У наступному році у нас їх повинно бути аж 45, у той час як у країнах ЄС є по 3-5 подібних дослідницьких центрів. Наприклад, Німеччина має 4 такі лабораторії», — сказав фахівець.

Він також повідомив, що у вже прийнятих рішеннях з організації контролю ГМО є й інші непродумані моменти.

“Ми не затвердили перелік продукції, яку треба аналізувати, не вирішили методичні питання, а вони надзвичайно важливі”, — наголосив Б. Сорочинський.

“Коли я бачу соняшникову олію або журавлину в цукрі “без ГМО”, у мене виникає велике питання стосовно професійності або щирості тих людей, які робили подібні дослідження, бо там, за визначенням, ГМО бути не може”, — сказав він.

І. Носальська

 

Читайте также по теме